AEX mist op haar na vijfde stijging op rij

Het seizoen van de halfjaarcijfers loopt ten einde. Dat is te merken op de beurs van Amsterdam. Woensdag publiceerden twee hoofdfondsen hun cijfers over het tweede kwartaal....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Getronics verzorgde de zonnige kant van de berichtgeving. Het automatiseringsbedrijf rapporteerde een iets hogere nettowinst dan analisten hadden verwacht. Getronics werd beloond met een koersstijging van 6 procent op 1,07 euro, ondanks het feit dat het bedrijf operationeel rode cijfers had geschreven.

Minder blij waren de beleggers met VNU. De voormalige uitgever – thans 'informatiebedrijf' – vertelde bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers dat de zwakkere dollar de resultaten dit jaar niet ongemoeid zal laten. De omzet in het eerste halfjaar daalde met 10 procent, boven de verwachting van analisten. VNU is eigenaar van media – en marktonderzoeker ACNielsen, en verdient de bulk van zijn geld in de Verenigde Staten. De twijfel over de nabije toekomst kostte het aandeel VNU meer dan 5 procent, de grootste daling onder de 25 AEX-fondsen. VNU sloot op 27,71 euro.

Van de lokale fondsen kwamen Stork en Wegener met hun cijfers over het tweede kwartaal, en ook hier waren er twee smaken. Stork presenteerde een solide groei van de nettowinst (plus 36 procent), en klom op de beurs bijna 6 procent tot 10,88 euro. Uitgever Wegener daarentegen – de eigenaar van het grootste deel van de regionale dagbladen in Nederland – heeft het moeilijk. Het bedrijf zag zijn winst per aandeel met ruim de helft kelderen, en verwacht een winstdaling voor het hele jaar. Beleggers verkochten hun Wegenerstukken: het aandeel verloor bijna 8 procent op 6,40 euro.

Lange tijd leek het erop dat de AEX gisteren voor de vijfde dag op rij zou stijgen. Maar met een weifelende opening van de beurzen op Wall Street zette het verval in. Binnenanderhalf uur was een plus van enkele tienden van een procent omgezet in een verlies van 0,1 procent. De beursgraadmeter sloot op 315,26 punten.

Toch was de grootste gemene deler onder de stijgers in de AEX dat ze actief zijn in Amerika. Cijfers over de detailhandelsverkopen duidden op een verder herstel van de Amerikaanse economie. Dat is van groot belang voor bedrijven als Ahold, Buhrmann en ASML, die een groot deel van hun omzet uit de Verenigde Staten halen.

De grootste stijger was wederom Hagemeyer, dat na een zware winstwaarschuwing twee weken geleden aan een voorzichtige wederopstanding bezig is. Het Naardense handelshuis won 7,8 procent op 3,46 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden