AEX-index zakt naar laagste punt in 2002

De Amsterdamse beursindex AEX is maandag 1,3 procent verder omlaag gegleden tot 478,05 punten, de laagste stand van dit jaar....

Van onze verslaggever Kees Kraaijeveld

Heineken was de enige stijger onder de 25 hoofdfondsen. De winst van de degelijke bierbrouwer is typisch voor het sentiment. 'Mijn klanten willen bedrijven met een relatief eenvoudige balans en harde assets', zegt handelaar Erick van Engeland van SNS Securities.

Want de beurshandel was maandag weer in de greep van de angst voor boekhoudkundig gerommel en de bijbehorende financiële tegenvallers. Alle Europese beurzen, met uitzondering van Londen waar de handel stil lag vanwege het jubileum van de Britse koningin, sloten met verlies in navolging van de dalende koersen in de VS.

Wall Street reageerde op het vertrek van directeur Kozlowski, van Tyco. Hij stapt op bij het conglomeraat omdat hij wordt vervolgd vanwege belastingontduiking.

In Amsterdam vond bovendien de afstraffing van KPNQwest plaats. Beleggers dumpten hun laatste 'kippen', vanwege het faillissement dat vrijdag werd uitgesproken. . Het aandeel KPNQwest viel 71 procent tot 9 cent. De beurswaarde van het bedrijf, een joint venture tussen KPN en Qwest, is daarmee gedaald tot ruim 40 miljoen euro. Begin 2000 was dit nog het veelvoudige met 40 miljard euro.

Ook de chipfondsen moesten inleveren, nu Amerikaanse beleggers de hoop op herstel van de computer- en telecomindustrie weer zijn verloren. Chipmachinefabrikant ASMI verloor 5,2 procent. Philips, de derde chipmaker van europa, daalde 3,6 procent. Op de Midkap, de index voor middelgrote bedrijven, daalde ASMI.

De Midkap zelf hield dankzij de winsten van Nedlloyd en Laurus de schade beperkt tot een verlies van 0,1 procent op 493,90 punten. De index profiteert van de zoektocht van beleggers naar betrouwbare en overzichtelijke bedrijven. De index staat voor dit jaar op een winst van 3,2 procent. 'Er is meer belangstelling voor de mid- en de smallcaps', merkt Van Engeland.

Nedlloyd sprong eruit met een winst van 2,4 procent op 20,18 euro. De houdstermaatschappij, die voor de helft eigenaar is van de Britse reder P & O Nedlloyd en voor de helft van vliegtuigmaatschappij Martinair, steeg nadat bestuursvoorzitter Haddo Meijer aankondigde dat hij dochter P & O Nedlloyd een zelfstandige beursnotering wil geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden