AEX handhaaft zich net boven 700-grens
De Amsterdamse effectenbeurs is donderdag opnieuw in mineurstemming gesloten. De belangrijkste graadmeter AEX daalde 6,44 punten en wist zich met een eindstand van 702,11 punten nog net boven de 700 punten te handhaven....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
De markt kijkt vol spanning uit naar de werkgelegenheidscijfers in de VS die vanmiddag om half vier Nederlandse tijd worden gepubliceerd. 'Alles wat wijst op een verder aantrekkende economie in de VS, kan de vrees voor een nieuwe renteverhoging aanjagen', zegt een beurshandelaar. Dalende of min of meer gelijkblijvende werkloosheid in de VS wordtr geïnterpreteerd als aantrekkende economie. Stevig oplopende werkloosheid kan echter de vrees voor renteverhoging wegnemen. 'Tja, de een zijn brood is de ander zijn dood', zegt de beurshandelaar berustend.
De mooie winststijging van 25 procent voor bankverzekeraar ING werd niet beloond met koerswinst. Het aandeel ING verloor donderdag een gulden op 69,30 gulden en deed het daarmee duidelijk slechter dan de markt als geheel. 'De winststijging is heel netjes, fractioneel beter dan verwacht. Maar bezit van de zaak is einde vermaak', recenseert een beurshandelaar.
Andere financiele waarden verloren overigens ook terrein. Zo verloor bankverzekeraar Fortis 2,60 gulden op het slot van 66,50 gulden.
Ook de uitzendbranche, die de afgelopen weken sterk in de belangstelling stond, verloor groepsgewijs terrein. Marktleider Randstad sloot 5,50 gulden lager op 154 gulden rond, Goudsmit verloor 1,10 gulden op 238,90 gulden en Content sloot 1,50 gulden lager op 62,50 gulden.
De uitgeverijen waren als sector de grote uitzondering. De drie grote uitgeefconcerns sloten ieder ietsje hoger. VNU won 0,50 gulden op 38 gulden rond, Elsevier steeg twee dubbeltjes op 29,50 gulden en Wolters Kluwer voegde 0,90 gulden aan de koers toe op 218,30 gulden. Beurshandelaren hebben geen verklaring voor de belangstelling voor de sector. Wel voor de fondsen apart.
Zo heeft Wolters Kluwer onlangs een bijeenkomst voor analisten georganiseerd. Elsevier werkt in de VS aan een kredietfaciliteit van circa 1,5 miljard dollar. Dat kan duiden op een 'forse overname'.