AEX-bedrijven overtreffen nu Europese concurrenten

De fondsen in de Nederlandse beursindex AEX doen het nu beter dan beursbedrijven in de omliggende landen. Dat is de opvallende conclusie van het wereldwijde onderzoek van consultancy- en uitzendorganisatie Accenture naar de prestaties van grote beursgenoteerde ondernemingen.

Peter de Waard
Interieur van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5. Beeld anp
Interieur van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5.Beeld anp

Eerder onderzoek van Accenture liet juist zien dat de prestaties van de AEX-bedrijven sinds het begin van de crisis in 2008 steeds verder achterbleven bij die van buitenlandse concurrenten. In 2012 waren de cijfers al positiever en toonden ze aan dat deze ondernemingen aan een inhaalslag waren begonnen. Volgens het recentste onderzoek heeft dit herstel zich doorgezet in 2013, met name in het tweede halfjaar. Inmiddels hebben de Nederlandse beursfondsen zelfs de Duitse beursbedrijven voorbijgestreefd.

Hogere groeiverwachting
Volgens Sander van Ginkel, directeur strategie bij Accenture, is dit vooral te danken aan de sterke groeiverwachting van de Nederlandse beursbedrijven. 'Liefst 61 procent van de Nederlandse beursbedrijven heeft een hogere groeiverwachting dan gemiddeld.'

De AEX-bedrijven kenden al in 2013 een gemiddelde omzetgroei van 3,2 procent, terwijl de groei bij de concurrentie op 0,6 procent bleef steken. Vooral in de tweede helft van 2013 hebben de grote Nederlandse beursfondsen hun positie internationaal versterkt.

Accenture doet onderzoek naar de huidige prestaties en naar de toekomstige positie van tweeduizend beursfondsen in de wereld. De huidige positie wordt gemeten op grond van vier criteria: ontwikkeling aandeelhouderswaarde, rendement op geïnvesteerd vermogen, omzet en consistentie. De toekomstige positionering wordt bepaald door investeringsruimte, marktpositie, ontwikkeling van de winstmarge en groeiverwachting.

Opkomende markten
De AEX-bedrijven presteren weer in lijn met hun internationale concurrenten. Niet alleen scoren ze beter dan de concurrenten in Duitsland, ze hebben ook een flinke inhaalslag gemaakt op de Britten en Fransen. 'Nu is het zaak om door te pakken', zegt Van Ginkel van Accenture. De AEX-organisaties scoren bijvoorbeeld nog laag wat betreft hun positie in opkomende markten, zoals China, India en Brazilië. Dit komt voornamelijk doordat ze minder omzet genereren dan concurrenten in snel groeiende landen. Van Ginkel: 'Bedrijven dienen hun innovaties sneller naar de markt te brengen en daarbij samen te werken.'

In 2013 blijven de best presterende AEX-bedrijven Unilever en ASML. Snelste stijger over 2013 is Ahold, dat zich op basis van de prestaties in de eerste helft van 2013 al kwalificeerde voor deze titel. De snelle groei dankt het bedrijf vooral aan het vermogen aandeelhouderswaarde te creëren, consistente prestaties over de afgelopen jaren en een verbeterde winstgroeipotentie.

Unilever was een van de best presterende AEXbedrijven in 2013. Beeld epa
Unilever was een van de best presterende AEXbedrijven in 2013.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden