AEL-NL wil ontmanteling van de staat Israël

De Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga (AEL-NL) heeft zich zondagmiddag in een zaaltje aan de Utrechtse Oude Gracht, onder het toeziend oog van de Belgische voorman Dyab Abou Jahjah, officieel gepresenteerd met een interim-bestuur, een uitgewerkt concept-programma en omstreden uitspraken van de voorlopige leiding....

Van onze verslaggevers Janny Groen Iñaki Oñorbe Genovesi

AEL-NL wordt, tot het oprichtingscongres eind mei, voorlopig geleid door een viertal kernleden: de politicoloog Jamil Jawad (38), die het partijprogramma en de statuten grotendeels schreef, ontwerper van websites Nabil Marmouch (28), student commerciële economie Abderrahim Achamrouk (23) en journaliste en studente Arabische taal en cultuur Naïma Elmaslouhi (23).

Het meest omstreden punt van het AEL-programconcept, dat nauwelijks afwijkt van de eind januari naar NOVA en de Volkskrant uitgelekte versie, is de eis tot ontmanteling van de staat Israël. Interim-leider Jawad lichtte toe dat 'Israël moet worden gezien als een zionistische entiteit', die inderdaad geen bestaansrecht heeft. 'Het land behoort toe aan de oorspronkelijke bewoners.'

De kersverse persvoorlichtster Elmaslouhi raakte zaterdag in opspraak met haar uitspraak in NRC Handelsblad dat ze door Marokkaanse jongeren gescandeerde leuzen als 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' niet afkeurt. VVD-leider Zalm vindt dit een 'verwerpelijke, ontoelaatbare uitspraak'. Justitie moet onderzoeken of dit een oproep tot haat is, aldus Zalm, zaterdagavond in het tv-programma Knevel op zaterdag.

Elmaslouhi ontkende gisteren het aan haar toegeschreven citaat. Ze zei dat ze heeft gezegd dat de AEL snapt waarom Marokkaanse jongeren dergelijke uitspraken doen. 'Met de leuze op zich ben ik het natuurlijk oneens.' De AEL moet volgens haar op zoek naar de oorzaken van dergelijk gedrag 'en ervoor zorgdragen dat dat niet meer voorkomt'.

Jawad veroordeelde de snelle reactie van Zalm. 'Niet de AEL, maar Zalm zelf zet aan tot haat. Ik had graag eenzelfde snelle reactie van hem gezien toen onze profeet Mohammed werd beledigd.' Hij zei verder begrip te hebben voor Marokkaanse jongeren die graag Amerikaanse soldaten in 'plastic zakken' richting de Verenigde Staten zien vertrekken. 'Die jongeren zien een oorlog tegen Irak als een oorlog tegen een islamitische staat.'

De noodzaak een Nederlandse AEL-tak op te richten schuilt volgens de kernleden vooral in 'het veel te timide' antwoord van de gevestigde moslimleiders en -politici op 'de hetze die tegen moslims wordt gevoerd'.

In een eerste reactie op de lancering van de AEL-NL beklemtonen de drie grote partijen (CDA, PvdA, VVD) dat het recht op vergadering en vereniging ook geldt voor die partij. Ze plaatsen wel vraagtekens bij het ontwerp-partijprogramma. Zo wordt het standpunt over de ontmanteling van Israël sterk afgekeurd.

Het CDA-Kamerlid Eurlings wil dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) snel opheldering verschaft over de internationale contacten en financiële bronnen van Abou Jahjah.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden