AEL dient klacht in tegen Belgisch premier Verhofstadt

De militante Arabisch-Europese Liga (AEL) in Antwerpen zal maandag bij justitie een klacht indienen tegen Belgisch premier Verhofstadt en minister Duquesne van Binnenlandse Zaken wegens smaad, omdat zij de AEL een ‘criminele organisatie’ hebben genoemd. Dat heeft tweede man Azzuz van de AEL zaterdag bekendgemaakt...

ANP

De leider van de AEL, Dyab Abou Jahjah, werd donderdagavond in Antwerpen aangehouden. Hij wordt ervan verdacht jongeren te hebben aangezet tot rellen na de moord op een jonge Marokkaan door een bejaarde Belg eerder deze week in de Antwerpse migrantenwijk Borgerhout.

Premier Verhofstadt noemde de AEL kort voor de aanhouding van Abou Jahjah in het Belgische parlement een ‘criminele organisatie’. Hij zei een verbod te overwegen. Duquesne kondigde aan de wet daar indien nodig voor te zullen aanpassen.

AEL-zegsman Azzuz zegt dat Abou Jahjah echter geen lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste wordt gelegd. Hij is vooralsnog beschuldigd van mishandeling van een agent, hetbelemmeren van het verkeer en ‘weerspannigheid in bende’.

Volgens Abou Jahjah's advocaat mr. Sachem zijn dat nauwelijks gronden om zijn cliënt langer vast te houden dan komende dinsdag, wanneer justitie moet oordelen over verdere aanhouding. Azzuzstelt dat ‘hoe langer men Abou Jahjah vasthoudt, hoe moeilijker het wordt om onze mensen in bedwang te houden’.

De groene Vlaamse regeringspartij Agalev heeft inmiddels ook kritiek geuit op de arrestatie. Kamerlid Talhaoui vraagt zich af of alle procedures wel zuiver zijn verlopen, aangezien Verhofstadt de aanhouding van Abou Jahjah donderdagmiddag in de Kamer al ‘min of meer’ aankondigde. Ook denkt zij dat de aantijgingen niet zwaar genoeg zijn om de AEL-voorman aan te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden