Aegon ziet nettowinst halveren door schikking woekerpolissen

Verzekeraar Aegon heeft zijn nettowinst in het tweede kwartaal zien halveren tot 254 miljoen euro ten opzichte van een jaar geleden. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Aegon moest 265 miljoen euro uittrekken voor schikkingen in de zogenoemde woekerpolisaffaire.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Het onderliggend resultaat groeide wel met 10 procent, tot 443 miljoen euro. De afboekingen kwamen uit op 42 miljoen euro.

Aegon stelt voor een tussentijds dividend van 10 eurocent per aandeel uit te keren. Aegon heeft gisteren geen prognose gegeven voor de rest van het boekjaar.

Alex Wynaendts, de bestuursvoorzitter van de verzekeraar, sprak van 'een goed resultaat onder moeilijke marktomstandigheden, met een historisch lage rente, sterk beweeglijke markten en een wereldwijd stagnerende economische groei'.

Vooral in de Verenigde Staten is de vraag naar Aegons pensioen- en verzekeringsproducten groot.

Aegon maakte verder bekend dat het stopt met een joint venture op het gebied van levensverzekeringen en pensioenen met de Spaanse Banca Cívica. CaixaBank, dat onlangs is gefuseerd met Banca Cívica, koopt Aegon voor 190 miljoen euro uit. Dat levert naar verwachting een boekwinst op van 35 miljoen euro.

Aegon wil ook af van een samenwerkingsverband met het eveneens Spaanse CAM. Een arbitragezaak daarover wordt naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar afgerond.

Door die ingrepen neemt Aegons blootstelling aan staatspapier van landen in de periferie van de euro, met name Spanje, met ongeveer 700 miljoen euro af.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden