Aegon wil staat snel terugbetalen

Amsterdam - Verzekeraar Aegon gaat nog voor juli alle staatssteun terugbetalen. Om daar geld voor op te halen, gaf het bedrijf donderdag voor bijna 1 miljard euro nieuwe aandelen uit. Als Aegon van de staat is verlost, wil het weer dividend uitkeren, overnames doen en zelf het beloningsbeleid bepalen.


Het verzekeringsbedrijf maakte dat donderdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Topman Alex Wynaendts zei dat het 'sterke resultaat' over 2010 bewijst dat 'Aegon nu een totaal ander bedrijf is dan een aantal jaren geleden'. Het concern boekte vorig jaar 1,8 miljard euro winst en heeft genoeg zelfvertrouwen om 10 procent van de nu uitstaande aandelen uit te geven.


Aanvankelijk werd Aegon daarvoor gisteren op de beurs flink gestraft. Halverwege de dag stond het aandeel op bijna 5 procent verlies. Maar uiteindelijk sloot Aegon op een verlies van 1 procent.


Aegon kreeg op het dieptepunt van de financiële crisis in 2008 3 miljard euro staatssteun. Het slaagde erin om in 2009 en 2010 de helft terug te betalen. De resterende 1,5 miljard wil Aegon in twee gelijke delen terugbetalen. Maar het bedrijf betaalt een forse rente van 50 procent. Aegon moet dan ook een bedrag van 2,25 miljard euro opbrengen, oftewel twee keer 1,125 miljard.


Naast aandelenemissies wil Aegon ook geld verzamelen door onderdelen te verkopen, zoals de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance. Volgens Wynaendts is Aegon daarover in onderhandeling met een geïnteresseerde partij.


De verzekeraar heeft verschillende prikkels om, ondanks de hoge rente, snel van de staatssteun af te komen. Hij kan zijn aandeelhouders aan zich binden door weer dividend uit te keren.


Ook hoeft Aegon zich niet meer in te houden als de marktomstandigheden assertiviteit vergen van de partijen op die markt. De Europese Commissie bepaalde dat financiële instellingen die staatssteun kregen, zich rustig moeten gedragen zolang die steun niet is terugbetaald.


Eerder deze maand gaf ING-topman Jan Hommen aan eveneens 'zo snel mogelijk' van zijn staatssteun af te willen. Hij wees op het negatieve stigma dat een financiële instelling in de sector erdoor heeft. Ook vindt hij dat 'Brussel' banken en verzekeraars een gelijk speelveld onthoudt. 'In België hebben alle banken staatssteun ontvangen en alleen ING worden restricties opgelegd', aldus Hommen.


Net als ING mag ook Aegon weer op overnamepad zodra de staatssteun volledig is teruggestort in 's lands schatkist. In Spanje kocht Aegon wel al een 50-procentsbelang in een spaarbank. Want Brussel maakt een uitzondering voor overnames in Spanje.


Maar in de nabije toekomst is het vooral bal op de Nederlandse verzekeringsmarkt. De staat zet verzekeraar ASR in de verkoop. Bovendien gaat (nu nog) bank-verzekeraar ING in twee delen zijn verzekeringspoot naar de beurs brengen. Marktkenners verwachten dan ook een nooit eerder vertoonde consolidatieslag op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Zonder steun en de beperkingen vanuit Brussel kan Aegon zich hierin mengen hoewel onduidelijk is of het dat ook echt zal doen.


Of daarnaast het beloningsbeleid soepeler wordt zodra staatssteun is afgelost, is ook ongewis. Vorig jaar bepaalde Aegon een strenger beleid, maar zei er meteen bij dat dat tijdelijk was. Als de steun is teruggestort, verdwijnen Karla Peijs en Arthur Docters van Leeuwen uit de raad van commissarissen. Zij zaten daar namens de overheid in en beslisten mee over het beloningsbeleid. Wynaendts zei gisteren geen nieuwe bonusplannen te hebben.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden