Aegon smijt met boemerangtaarten

Vijftienhonderd assurantie-tussenpersonen zijn enkele weken geleden blij verrast met een taart. De afzender was verzekeraar Aegon, die behalve de tussenpersoon vooral ook zijn nieuwe koopsompolissen in het zonnetje wilde zetten....

De Aegon-taarten waren nog niet goed en wel aangesneden, of de tussenpersonen kregen een taart in hun gezicht - in de vorm van een persbericht van het financiële onderzoeksbureau MoneyView. 'Aegon taartactie gooi- en smijtwerk', luidde de kop. 'Aegon goochelt met cijfers in koopsom-ranking.' Wat bleek? Aegon had de eigen produkten een handje geholpen door enkele grote aanbieders van koopsompolissen, zoals Robein en ABN Amro, eenvoudig weg te laten uit de vergelijking.

Tellen die wèl mee, dan blijkt een van de eerste plaatsen in Aegons eigen vergelijking in werkelijkheid een derde plaats te zijn. In het onderzoek van MoneyView komt Aegon niet hoger dan één vierde plaats, gevolgd door een vijfde, een zesde, twee achtste en één negende plaats. Dreigend sloot MoneyView zijn persbericht af met: 'Mocht Aegon ook een actie omtrent direct ingaande lijfrentes willen starten, dan dient zij te weten dat de officiële vergelijkingen volgende week uitkomen'.

Aanvankelijk verweerde Aegon zich met het argument dat de taarten met bijbehorende rankings niet waren bedoeld voor publieke consumptie, maar louter voor gebruik in de kring van professionele relaties.

Maar nu ook Robein protest heeft aangetekend tegen de ongelijke behandeling, heeft Aegon nog wat meer slagroom op de taart gedaan. 'We hebben besloten om nooit meer zelf ranglijsten op te stellen', aldus een woordvoerder.

Net op tijd, zo leert het onderzoek naar direct ingaande lijfrentes dat MoneyView inmiddels heeft gepubliceerd. In de vier ranglijsten van dit onderzoek behoort Aegon niet één keer tot de eerste tien. Opvallend hoog scoort DBV, dat alle vier de rankings aanvoert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.