Aegon moet schadevergoeding betalen voor 'woeker'-Koersplan

In de grootste Nederlandse woekerpoliszaak heeft Aegon dinsdag een gevoelige nederlaag geleden. Het Arnhemse gerechtshof oordeelde dat de verzekeraar te hoge premies in rekening heeft gebracht aan de 680 duizend deelnemers van het Aegon Koersplan.

AMSTERDAM - De uitspraak betreft officieel alleen deelnemers in de stichting 'Koersplandewegkwijt', die de rechtszaak had aangespannen. Die 22 duizend gedupeerden hebben volgens de stichting gezamenlijk recht op een schadevergoeding van 33 miljoen euro, gemiddeld 1.400 euro per polis.


Maar in de praktijk komt het erop neer dat overige Aegon-klanten met een Koersplan-polis ook een beroep op de uitspraak kunnen doen, stelt persraadsheer Vincent van den Brink van het Arnhemse hof. 'Als alle andere klanten eigen zaken tegen Aegon beginnen, zullen ze waarschijnlijk ook in het gelijk worden gesteld. Dat zal Aegon veel te veel geld kosten. Je ziet in vergelijkbare zaken dan ook vaak dat er een generieke maatregel komt, in lijn met de gerechtelijke uitspraak.'


Koersplan is een spaarproduct dat Aegon tussen 1989 en 1998 in groten getale verkocht. Het geldt als 'de moeder aller woekerpolissen'. Deelnemers moesten, volgens de stichting zonder dat zij daarover werden ingelicht, een overlijdensrisico-verzekering bij hun koersplan afsluiten. Zij moesten daarbij een verzekeringspremie van 11,19 procent betalen, terwijl 1,66 procent volgens het Arnhemse hof redelijk was geweest. Aegon moet het verschil nu met terugwerkende kracht terugbetalen.


De stichting Koersplandewegkwijt schat dat de schade voor Aegon tussen de 800 miljoen en de 1 miljard euro uitkomt als iedere eigenaar van de gewraakte polis bij de maatschappij een schadevergoeding indient. Aegon kan dat bedrag niet bevestigen. De verzekeraar laat wel weten dat het tegen de uitspraak in cassatie gaat omdat het de berekening van de 'redelijke premie' niet redelijk vindt. Pas als de Hoge Raad de uitspraak bevestigt, zal Aegon de schade uitkeren.


Er zijn in Nederland rond de 6,5 miljoen woekerpolissen bij ongeveer twintig verzekeringsmaatschappijen. Het zijn beleggingsverzekeringen, gewoon als los spaarproduct of gekoppeld aan hypotheken, waarvoor de kosten ondoorzichtig en buitenproportioneel hoog blijken te zijn. De kwestie kwam in 2006 aan het licht na aanhoudende berichtgeving in het consumentenprogramma Radar. Sindsdien is de zaak nog niet tot een goed einde gebracht.


Er leek een oplossing te komen toen de financieel ombudsman Jan Wolter Wabeke in 2008 met een compensatieregeling kwam. Volgens die regeling mogen verzekeraars maximaal 2,5 procent aan kosten in rekening brengen. Maar bij dat percentage blijken veel klanten er alsnog tienduizenden euro's bij in te schieten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden