nieuws

Aegon lijdt miljardenverlies maar is toch tevreden

Aegon leed vorig jaar 2,5 miljard euro verlies door de verkoop van zijn Nederlandse verzekerings- en pensioentak aan ASR. Dat klinkt heftiger dan het is: het bedrijf is met de verkoop een deel van zijn waarde kwijtgeraakt en moet dit eenmalig afschrijven.

Niels Waarlo
Het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Beeld anp
Het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag.Beeld anp

Door zijn Nederlandse activiteiten van de hand te doen wil Aegon zijn handen vrijmaken voor groeimarkten als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China. Hierdoor is branchegenoot ASR de tweede verzekeraar van Nederland geworden, achter Nationale-Nederlanden. ASR had 4,9 miljard euro in cash en aandelen over voor de deal.

Bij de presentatie van zijn jaarcijfers voelt Aegon boekhoudkundig even de pijn omdat het zijn waardeverlies als gevolg van de verkoop moet afschrijven. Los van de verkoop waren de prestaties stabiel: de operationele winst was 1,9 miljard euro, vergelijkbaar met die van een jaar eerder.

Topman Lard Friese zegt dan ook tevreden te zijn met hoe de zaken vorig jaar zijn verlopen. Het bedrijf verwacht in het aankomende half jaar zelfs genoeg geld te hebben om 200 miljoen euro aan aandelen terug te kopen van aandeelhouders.

Hoofdkantoor blijft

Aandeelhouders van zowel Aegon als ASR vonden de deal bijna unaniem een goed idee: respectievelijk ging 99 en 99,5 procent akkoord. Aegon, dat levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheerproducten aanbiedt in meer dan twintig landen, is hiermee niet helemaal uit Nederland verdwenen. De afdeling vermogensbeheer van Aegon blijft nog wel in Nederland actief en volgens Friese blijft het hoofdkantoor in Den Haag.

Bovendien kreeg Aegon als onderdeel van de deal een aandelenbelang van bijna 30 procent in zijn voormalige concurrent ASR, en daarmee forse invloed. Als grootaandeelhouder mag het twee commissarissen benoemen in de nieuwe raad van ASR. Aegon-topman Friese mag als ‘afhankelijk commissaris’ vijf jaar lang zijn veto uitspreken over belangrijke besluiten die ASR wil nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden