Aegon hoopt woekerpolisaffaire af te sluiten met vierde regeling

Verzekeraar Aegon zegt opnieuw gedupeerden in de woekerpolisaffaire geld terug te gaan betalen. Met een bedrag van mogelijk meer dan 200 miljoen euro hoopt het zo een punt te kunnen zetten achter de kwestie. Stichting Woekerpolisproces, die 15 duizend polishouders vertegenwoordigt, zegt echter nieuwe claims voor te bereiden.

AMSTERDAM - De verzekeraar zegt aanbiedingen te doen aan ongeveer 580 duizend klanten die tussen 1989 en 1998 een zogeheten Koersplanpolis hebben afgesloten. Ook klanten die vergelijkbare beleggingsverzekeringen hebben afgesloten komen mogelijk in aanmerking voor een teruggave van premiekosten. Daarmee worden klanten gecompenseerd voor te hoge kosten die zijn ingehouden voor overlijdensrisico.


Aegon zelf verbindt geen exact bedrag aan de financiële handreiking. 'We zouden verkeerde verwachtingen scheppen', zegt een woordvoerder. Volgens de Stichting Koersplandewegkwijt, die bij de totstandkoming betrokken was, gaat het gemiddeld om zo'n 300 tot 400 euro per deelnemer.


Met de actie probeert Aegon gehoor te geven aan de een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad medio vorig jaar. Toen bepaalde de rechter dat Aegon aan de 30 duizend leden van Stichting Koersplandewegkwijt 85 procent van de destijds ingehouden risicopremie moest terugbetalen. Die uitspraak was heel gunstig voor de aangesloten leden. Aegon zou echter ook iets moeten doen aan de grote groep die buiten de rechtszaak viel.


De hoogte van het bedrag zal per individu verschillen. Onder meer het jaar van afsluiten is van belang. Ook zijn het geslacht, de leeftijd en de hoogte van het verzekerde bedrag van invloed op het teruggavebedrag.


Direct na de bekendmaking woensdag brak er al gesteggel over uit. De Stichting Woekerpolisproces, die niet actief aan tafel zat, vindt dat alle gedupeerden minimaal 85 procent van de betaalde risicopremie moeten terugkrijgen. Advocaat Pieter Lijesen van Woekerpolisproces zegt later dit jaar een claim in te dienen namens zijn achterban. 'Als je een wond niet in een keer goed dichtmaakt blijft die stinken.'


Volgens anderen is het aanbod van Aegon juist wel redelijk. 'Als er echt meer in het vat had gezeten hadden we daar zeker een aparte stichting voor opgericht', zegt adviseur Kapé Breukelaar van Koersplandewegkwijt. Volgens hem hebben zijn leden met de uitspraak van de Hoge Raad geluk gehad en is de hoogte van het bedrag eigenlijk niet op iedere polis toepasbaar.


Aegon blijft voorlopig voorzichtig en durft dus ook niet van het einde van de woekerpolisaffaire te spreken. De compensatie betreft namelijk niet alle beleggingsverzekeringen met een woekerpoliskarakter. In totaal zijn dat volgens Aegon ongeveer 1,3 miljoen polissen.


Het is de vierde regeling die de verzekeraar treft rond Koersplan. De grootste compensatieregeling, die ook op andere kosten van in het verleden gesloten beleggingsverzekeringen betrekking had, trof Aegon in 2009 met onder meer Stichting Verliespolis en de Stichting Woekerpolis Claim. Volgens de verzekeraar is er mede door die deal inmiddels voor 800 miljoen teruggestort op de rekeningen van gedupeerden.


Verdere claims aan het adres van Aegon en andere verzekeraars zijn echter niet uitgesloten. Dat blijkt ook uit een advies dat de belangrijkste adviseur bij het Europese Hof van Justitie vorige week gaf in een woekerpoliszaak tussen Nationale-Nederlanden en een Nederlandse consument. Verzekeraars hadden duidelijker moeten aangeven welke hoge kosten ze in rekening brachten.


Er lopen nog verschillende rechtszaken tussen Nederlandse consumenten en hun verzekeraars. Als het Hof later dit jaar die uitspraak overneemt dat kan dat ook in andere zaken munitie bieden aan consumenten. Bij alle voorgaande compensatieregelingen hebben gedupeerden niet van hun recht hoeven afzien in de toekomst alsnog nieuwe claims in te dienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden