Aegon belooft kleine belegger dekking in zwaar weer

Meesterplan van Spaarbeleg, vanaf 1000 euro..

'Kans op een rendement van 8 à 11 procent, onafhankelijk van de ontwikkeling op de beurs.' Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het volgens Aegon, moederbedrijf van Spaarbeleg, niet. Met een minimale inleg van slechts duizend euro, zo juicht de reclamecampagne, kunnen ook 'niet-vermogende particulieren' nu bij de verzekeraar in hedgefunds beleggen. En het mooiste komt nog: geheel zonder risico!

Hedgefunds bestaan al tientallen jaren, maar hebben vooral de laatste jaren een enorme vlucht genomen. To hedge betekent letterlijk 'zich indekken tegen', en hoewel hedgefunds bij veel beleggers als uiterst speculatief bekend staan, zijn ze dat van oorsprong juist niet. Hedgefunds verdienen aan het opsporen en te gelde maken van vermeende prijs-inefficiënties in bijvoorbeeld vergelijkbare aandelen of obligaties. Of de markt in zijn geheel daalt of stijgt, maakt voor de resultaten niets uit, en het is niet verwonderlijk dat hedgefunds het de laatste jaren relatief zo goed hebben gedaan .

Tot voor kort was het beleggen in hedgefunds alleen voor the happy few weggelegd. Voor een particulier met minder dan een ton doet de gemiddelde fondsbeheerder de deur niet open. Voor Aegon wel. Vanaf duizend euro mag je al meedoen, en je krijgt gegarandeerd je inleg terug.

Hoe dat kan? In de eerste plaats mag je je geld zeven jaar niet aanraken. Wie zijn duizend euro gedurende diezelfde periode tegen vier procent op een spaarrekening zet, kan aan het einde van de rit 315 euro rente in zijn zak steken. Zo beschouwd heeft Aegons garantie dus wel degelijk een prijs. Hoewel je als deelnemer geen aan- en verkoopkosten hoeft te betalen, brengt Aegon maximaal maar liefst 4,5 procent vaste kosten in rekening. Daar komen, 'afhankelijk van de prestaties', nog de nodige variabele kosten bij.

Aegon becijfert dat er na aftrek van genoemde kosten naar verwachting nog 8 tot 11 procent rendement per jaar resteert. Niet gek, al is het de vraag hoe lang hedgefunds nog zulke klinkende cijfers zullen kunnen laten zien. Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers klagen nu al dat ze worden overspoeld met aanbiedingen van niet altijd even vertrouwenwekkende fondsbeheerders. Hoe meer spelers, hoe dunner de spoeling. Dat ook hedgefunds hun hand danig kunnen overspelen werd in 1998 bewezen door Long Term Capital Management. Dit fonds, dat notabene was opgericht door twee Nobelprijswinnaars economie, gokte mis en ging roemloos ten onder.

Aegon spreidt haar risico's gelukkig over meerdere fondsen. Mocht het onverhoopt volledig misgaan, dan is uw inleg bij Aegon in elk geval goed verzekerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden