Aedes geeft voorzitter 1 miljoen bij afscheid

Voorzitter Willem van Leeuwen van de brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes krijgt een vertrekbonus van ruim 1 miljoen euro mee, staat in het jaarverslag.

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Het bedrag heeft donderdagavond tot ophef geleid tijdens een vergadering van corporatiedirecteuren, die als leden van Aedes het jaarverslag moeten goedkeuren. Zij hebben geen invloed op de hoogte van de afkoopsom, maar vrezen voor het imago van de corporatiebranche.

Onderhandelingen
De vertrekregeling is het uitvloeisel van onderhandelingen tussen Van Leeuwen en de raad van commissarissen van Aedes, die onder leiding staat van PvdA’er Hans Alders, de voormalige commissaris van de koningin in Groningen.

‘Naar de normen van vandaag is het heel veel geld,’ aldus Alders, ‘Maar Van Leeuwen was al 27 jaar in dienst. Er lagen oude afspraken en die moesten we respecteren.’

De ‘affinanciering van de vertrekregeling’ leidt tot betaling aan Van Leeuwen van 1,049 miljoen euro, aldus het jaarverslag. Daarin zit onder meer een extra pensioenstorting van twee ton en een vergoeding voor een eerder toegezegde korte sabbatical.

In 2008 ontving de CDA’er Van Leeuwen, die zich in het publieke debat herhaaldelijk opwierp als criticus van de hoge beloningen in de sociale verhuursector, een jaarsalaris van 187 duizend euro en een bonus van 42 duizend euro.

Pleitbezorger
Van Leeuwen staat bekend als een warm pleitbezorger van ‘maatschappelijk ondernemen’ door woningcorporaties. Hij vertrekt bij Aedes naar aanleiding van een kritisch rapport over het functioneren van de brancheorganisatie. Die boekte in 2008 een verlies van ruim 3 miljoen euro.

De beoogde opvolger van Van Leeuwen, de Groningse PvdA-gedeputeerde Marc Calon, wordt door Aedes voor drie dagen per week ingehuurd. Hij ontvangt hiervoor volgens Alders 200.000 euro op jaarbasis. ‘Daar zit alles in, ook zijn pensioen.’

Volgens Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) tonen de bedragen aan dat de corporatiesector ‘geen enkel benul heeft van wat er in de samenleving aan de hand is. Het kan juridisch allemaal kloppen, maar het is niet uit te leggen.’

Willem van Leeuwen (ANP) Beeld
Willem van Leeuwen (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden