Ad

DE BETROUWBARE MANNETJES

Het stond er echt: 'Ad Melkert zinspeelt op terugkeer in Haagse politiek'. De Betrouwbare Mannetjes gingen uit van een misverstand, tot we donderdag een ingewikkeld ingezonden stuk in NRC Handelsblad lazen. Ook hier stond de naam Ad Melkert onder. We begrepen er niets van. We lazen het nog een keer en begrepen er nog steeds niets van. Het was zonneklaar. Dit was echt Ad Melkert.

We zien 'm nog zitten, tegenover de flamboyante, kale dandy met de vierdubbele windsor. Schouders voorovergebogen, mondhoeken op de knieën. Twee maanden later lag Fortuyn op het Mediapark en werd het 'Melkert Moordenaar' aangeheven op het Binnenhof. Je kan veel van Ad zeggen, maar een mening oproepen, dat kan je gerust aan hem overlaten.

En hoewel de VN-gezant een bomaanslag in Irak overleefde, we inmiddels zes kabinetten verder zijn, en Mat Herben gewoon weer vliegtuigen spot, is er aan die mening in elf jaar weinig veranderd. Een nipte 95 procent van de Telegraaf-lezers pollden tegen zijn comeback. Melkert de Boeman. Bron van Alles Wat Er Mis Is In Nederland. Zure lul.

Goed, hij schrijft misschien moeilijke stukjes en weet alles beter, maar we hadden gehoopt dat de hysterie van 7 mei 2002 een beetje was gaan liggen. Dat we ons inmiddels net zo vrolijk konden maken over de wat overdreven mening die we over de oud-lijsttrekker hadden als over het rariteitenkabinet dat de LPF met zich meebracht. Maar nee hoor. Zodra de naam Melkert valt, passeert in ieders hoofd een uitgelaten Pim, terwijl Ad met een doodgeslagen biertje en dito tronie naast de deuropening staat. De mening over Melkert (Moordenaar) is vastgeroest.

Het is natuurlijk verleidelijk, zo'n vaste mening. Het is vertrouwd, makkelijk, en niet per definitie onjuist. Kane, Comic Sans, Bram van Ojik. Allemaal hun reputatie meer dan waard. En het mag dan een eenvoudige lach in de verjaardagskring opleveren, u kunt beter dan dat. Net als uw auto is ook uw opinie zo nu en dan toe aan een grote beurt. Zonder onderhoud loopt de boel onherroepelijk vast.

Wij zouden Ad Melkert natuurlijk kunnen adviseren wat aan zijn imago te doen. Ga wat dichter bij het volk staan, doe mee aan Ranking The Stars. Of neem een voorbeeld aan Wouter Bos, schuif straks aan bij Tour du Jour, en lach dit keer wel mee met een kale lolbroek. Maar de vraag is wie daar nou bij gebaat is. Ook u zou kunnen overwegen een andere positie in te nemen. Immers, Borgen bleek bij nader inzien ook niet zo goed als u dacht, Clarence Seedorf is niet de klootzak waar u hem jaren voor hield, en van die achterlijk dikke knopen in dassen bent u ook wel teruggekomen. Stel uw mening eens bij. Het kan heus geen kwaad, en wie weet, levert het wat op. De positieve praatjes uit Den Haag beginnen zo onderhand ook te vervelen. Zelfs Hollandse Nieuwe kan prima een zuurtje gebruiken.

Voor u adviseren wij de volgende mening:

Melkert Ambtenaar!

Veel plezier van uw mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

Twitter @BetMannetjes

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden