Advocatuur wil hoger tarief voor toevoeging

De Nederlandse Orde van Advocaten pleit voor verhoging van de vergoedingen die een advocaat krijgt voor rechtshulp aan on- en minvermogenden van 120 tot 180 gulden gemiddeld per uur....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Onderzoek heeft aangetoond dat de vergoeding door de overheid aan een advocaat in geval van een toevoeging gemiddeld per uur zestig gulden lager ligt dan die voor een jurist van een Bureau voor Rechtshulp voor vergelijkbare werkzaamheden.

De advocaat die zich toelegt op de gefinancierde rechtshulp, werkt onder de kostprijs. Daardoor komt niet alleen het voortbestaan van zijn praktijk in gevaar, maar ook de spreiding van het aanbod en de bereikbaarheid van de gefinancierde rechtshulp voor de burger.

Ongeveer 7000 van de in totaal 9200 advocaten houden zich momenteel bezig met gefinancierde rechtshulp. Ongeveer duizend advocaten leggen zich volledig toe op de rechtshulp aan on- en minvermogenden.

De orde zou zich kunnen vinden in een gefaseerde inhaalslag van 120 gulden gemiddeld per uur tot 150 gulden in 1999 en vervolgens van 150 tot 180 gulden in 2001.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden