Advocatuur grote winnaar van dopingconferentie

De ene sporter is de andere niet. Voor een gelijkwaardige overtreding van het dopingreglement kan de een een schorsing van twee jaar tegemoet zien, terwijl voor het zelfde vergrijp een collega uit een andere tak van sport met slechts enkele maanden wegkomt....

Een uniforme strafmaat voor alle dopingzondaars werd, na drie dagen vergaderen tijdens het werelddopingcongres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), niet bereikt. De belangen van de diverse sportbonden liepen te ver uiteen.

Op de eindstreep in Lausanne lag een compromis. In principe krijgt een betrapte sporter twee jaar straf, maar er zijn uitzonderingen, zo valt te lezen in de resolutie die na veel juridische haarkloverij werd opgesteld. 'Buitengewone omstandigheden' geven een sportbond de vrijheid ook lagere straffen op te leggen.

Wat die omstandigheden precies zijn, valt niet in de 'Lausanne Declaration on Doping in Sport' te lezen. Duidelijk is echter wel om welke sporters het gaat. In het Palais de Beaulieu waren de 'overwinnaars' van deze driedaagse conferentie gemakkelijk te vinden, namelijk daar waar de meeste cameralampen gloeiden. Hun namen: Sepp Blatter van wereldvoetbalfederatie FIFA en Hein Verbruggen van wielerunie UCI.

De voetballers en wielrenners hebben hun uitzonderingspositie weten te behouden, zonder dat zij uit de olympische familie werden gestoten. Ook Verbruggen zou overtreders het liefst 'levenslang schorsen', de realiteit leert de Brabander dat zoiets toch niet haalbaar is. 'Geen enkele rechter laat een spaan heel van een langdurige schorsing. En ik, en dat geldt ook voor collega Blatter, heb geen zin om van rechter naar rechter te blijven rennen.'

De amateursport leed een nederlaag tegen de professionele sport, met de voetballers en wielrenners op de eerste rij. Ook goedverdienende sporters uit andere takken kunnen straks ongetwijfeld met juridische hulp onder hun twee jaar straf uitkomen. De atletencommissie, met voorop ex-atleet Sebastian Coe, Johan-Olav Koss en roeier Ronald Baar, mocht tijdens de eerste twee dagen nog zo hard roepen dat de straf voor 'iedereen' zou moeten gelden, hun zin kregen ze niet.

Het was een delegatielid van een kleine amateursport, dat de spijker precies op zijn kop sloeg. Mark Sisson, namens triatlonbond ITU in Lausanne aanwezig, meende dat de nieuwe resolutie met de zinsnede 'twee jaar straf, behoudens uitzonderlijke omstandigheden' de sport 'ongeloofwaardig' maakt. 'Het laat de advocaten alle ruimte om dopingzaken te winnen. De advocatuur is als de grote winnaar uit deze dopingconferentie gekomen.'

De Europese, Amerikaanse en Australische sportministers toonden zich ook niet tevreden met het compromis, ze hadden op een uniforme strafmaat gerekend. De Britse sportminister Tony Banks vond dat 'de weg van de minste weerstand was bewandeld. En in anti-dopingzaken is dat een gevaarlijke route, zo is gebleken.' De ministers van de EU stelden zich daarom niet achter de resolutie op.

Sommige delegatieleden dachten over de resolutie te mogen stemmen, maar zo werkt dat niet bij het IOC. Nadat Samaranch 'zijn we het er mee eens?' had geroepen, klonk er een enorm applaus en was het pleit beslecht. Tijdens de afsluitende persconferentie sprak de IOC-president vervolgens van een 'grote stap voorwaarts voor de schone sport'.

November vorig jaar had de Spaanse markies zelf echter, in vergadering met IOC en sportbonden tijdens de voorbereiding van deze werelddopingconferentie, nog gepleit voor de uniforme strafmaat van twee jaar. Recidivisten zouden zelfs levenslang uitgesloten worden, maar ook hier maakt de resolutie geen melding van. Wel valt er nu te lezen dat coaches en officials 'streng gestraft' kunnen worden.

Het door het corruptieschandaal zo geplaagde IOC had graag als een krachtige organisatie uit deze driedaagse conferentie willen komen, maar dat werd de olympische familie niet gegund. In november was ook besloten dat Samaranch een nieuw op te richten doping-instituut zou gaan leiden, maar daar lijkt nog maar een kleine kans op te bestaan. De westerse landen, met voorop weer Tony Banks, zijn vierkant tegen.

Geen uniforme strafmaat, de beslissing om dat onafhankelijk dopingbureau in het leven te roepen werd zodoende het enige belangrijke besluit dat deze week aan de boorden van Lac Léman werd genomen. Het IOC maakt 25 miljoen dollar (afkomstig uit televisierechten) vrij voor dit instituut dat voor de Olympische Spelen van Sydney in 2000 operationeel moet zijn.

Het bureau gaat out-of-competition-controles uitvoeren en zal zich daarnaast vooral richten op de research naar nieuwe technieken om doping te traceren. Want alle goede voornemens van deze week ten spijt, de populairste dopingproducten (EPO en groeihormomen) zijn nog steeds niet terug te vinden in het lichaam van de sporter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden