Advocatuur grote winnaar in Clintons affaires

De schrik zit er behoorlijk in bij eenieder die ooit iets met Bill, Monica, Paula of Kathleen te maken heeft gehad....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Wat er ook waar moge zijn van Clintons vermeende seksuele escapades, de advocatuur is in de Verenigde Staten inmiddels tot de grote winnaar uitgeroepen. Hoe meer getuigen zich al dan niet vrijwillig melden, hoe meer onthullingen de media bereiken, hoe luider de kassa's van de juridisch experts rinkelen.

Bob Bennett, een van Clintons persoonlijke advocaten, noemde de Paula Jones-affaire vrijdag 'een web van bedrog, gevoed door financiële motieven'. Wie in dat opzicht het zwaarst wordt aangeslagen, is de president zelf. Clinton staat bij Bennett en diens collega Kendall voor bijna zeven miljoen gulden in het krijt.

Dat is exclusief de kleine vijf miljoen gulden die het Witte Huis inmiddels kwijt is aan juridische bijstand. Clinton probeert onder zijn democratische aanhangers fondsen te werven om de snel stijgende advocaatkosten te kunnen dekken.

Paula Jones krijgt haar juridische kosten vergoed door een conservatieve instelling, die zich zegt op te werpen voor seksueel geïntimideerde vrouwen. Het is de verwachting dat Jones na afloop van de rechtszaak financieel zal profiteren van de affaire, ongeacht de uitkomst.

Dat is Gennifer Flowers in ieder geval aardig gelukt. Zij beweerde in 1992 een jarenlange relatie met Clinton te hebben gehad. Interviews met betalende media, overwegend roddelbladen, naakt poseren voor Penthouse en televisie-optredens leverden haar een slordige miljoen gulden op.

Kathleen Willey, die vorige week vertelde dat Clinton haar in het Oval Office zou hebben betast, heeft het geld hard nodig. Zij kampt met een schuld van 550 duizend gulden, veroorzaakt door haar echtgenoot die zelfmoord pleegde. Afgelopen week werd bekend dat Willey dat bedrag vorig jaar bedong bij zowel een uitgever als een roddelblad. Beiden bedankten voor het exclusieve verhaal.

Bovenop dat bedrag is nog eens 80 duizend gulden aan advocaatkosten gekomen, nadat Willey als getuige werd opgeroepen door Jones' advocaten en onafhankelijk onderzoeker Kenneth Starr. Laatstgenoemde heeft de afgelopen jaren al zo'n 80 miljoen gulden belastinggeld gespendeerd in zijn diverse onderzoeken naar het wel en wee van Clinton.

De vader van Monica Lewinsky, de stagiaire die in het Witte Huis met Clinton een affaire zou hebben gehad, bekritiseerde Starr gisteren hevig. Hij hekelde diens aanpak, waarbij jeugdvrienden van Lewinsky werden gesommeerd in Washington te komen getuigen en op onnodig hoge kosten werden gedreven.

Aan elke dagvaarding hangt een juridisch prijskaartje van gemiddeld 20 duizend gulden. De rekening voor Monica Lewinsky is volgens haar vader inmiddels opgelopen tot bijna één miljoen gulden. Particuliere donateurs hebben een fractie daarvan, 24 duizend gulden, bijeengezameld. Lewinsky senior zegt het geld niet te hebben.

De reeks schandalen zal ongetwijfeld leiden tot een stroom boeken en b-films. Uitgever Michael Viner, die Willey teleurstelde, speculeerde over eventuele auteurs. De grote winnaar: Bill Clinton. Een exclusief tell-all boek over de avonturen in het Witte Huis zou de president 20 miljoen gulden opleveren. Echtgenote Hillary zou op 12 miljoen gulden kunnen rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden