Advocaten willen vermoorde Nomads laten opgraven

De kisten moeten worden geopend om te zien of de vuurwapens – mogelijk drie – waarmee de drie Nomads in februari 2004 zijn vermoord in de kisten liggen....

Bij monde van advocaat Nico Meijering hebben de advocaten het hof verzocht het Openbaar Ministerie op te dragen bij de nabestaanden van de slachtoffers na te gaan of ze bezwaar hebben tegen het opgraven van de kisten.

Mocht dat bezwaar bestaan, dan zullen de advocaten zich beraden of zij hun wens zullen handhaven. Aanleiding voor het verzoek vormt het getuigenverhoor van officier van justitie Ger Oldekamp, de aanklager die de Nomadszaak in eerste instantie voor de rechter heeft gebracht. Hij werd woensdag in een besloten bijeenkomst gehoord, onder meer over de overeenkomst die hij met kroongetuige D. heeft gesloten.

Oldekamp is gevraagd of hij destijds onderzoek heeft verricht naar de bewering van D. dat de wapens zouden zijn meebegraven. Dat onderzoek is niet gedaan, althans niet in die zin dat het heeft geleid tot het openen van de graven, vooral uit piëteit met de nabestaanden. Volgens Meijering, die bij het getuigenverhoor van de officier aanwezig was, nam Oldekamp het verhaal van Angelo D. wel serieus.

Volgens Meijering kan het openen van de kisten ‘bijdragen aan de waarheidsvinding’. Als de wapens níet in de kisten worden aangetroffen, ‘dan zegt dat iets over de betrouwbaarheid van getuige D.’, aldus de raadsman. De advocaten hebben van meet af het waarheidsgehalte betwist van de uitvoerige verklaringen van D.

Het hof beslist vermoedelijk donderdag nog over het advocatenverzoek. Inmiddels is ook duidelijk dat het monsterproces tegen de Nomads niet deze zomer kan worden afgerond, zoals het streven was. Op 17 juli zal een eerder gehoorde anonieme getuige nogmaals worden gehoord, in een besloten zitting, geleid door de rechter-commissaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden