Advocaten willen politieverhoren bijwonen

Advocaten moeten aanwezig kunnen zijn bij de politieverhoren van hun cliënten. Dat is goed voor de waarheidsvinding en een zorgvuldige rechtsgang....

ANP

De Tweede Kamer vergadert binnenkort over de versterking van de opsporing en vervolging. Aanleiding is de gerechtelijke dwaling rondom de Schiedammer parkmoord, die de commissie-Posthumus onderzocht.

Tussen de voorstellen die politie en justitie hebben gedaan, zit echter niet de aanwezigheid van een advocaat bij het verhoor van een verdachte door de politie. Een gemiste kans, vindt de algemene raad van de beroepsorganisatie.

Volgens de orde kan een advocaat optreden als procesbewaker en bijdragen aan de tegenspraak, waar politie en Openbaar Ministerie ruimte voor willen maken. Tegenspraak houdt in dat ook andere informatie serieus wordt bekeken, zodat er minder kans is op een zogeheten tunnelvisie.

De advocatenclub wijst erop dat in zeventien van de 25 EU-landen een advocaat wel het recht heeft om bij politieverhoren te zijn. Verder blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië en Scandinavische landen dat het aantal bekentenissen niet afneemt als er een advocaat bij is. Bovendien trekken minder verdachten achteraf hun bekentenis in.

Vooralsnog bepleiten de advocaten een experiment. Als dat goed uitpakt, kan de regeling worden uitgebreid of wettelijk vastgelegd, aldus de orde.

Het CDA is tegen en de PvdA is in beginsel positief over de suggestie, iets waarover juristen en politici al jaren spreken. Overigens mag een verdachte wel te allen tijde zijn advocaat raadplegen, maar tijdens het politieverhoor mag dat niet. Wel is er een advocaat bij de verhoren als de zaak eenmaal bij de rechter-commissaris is beland.

Volgens CDA-Kamerlid Van Haersma Buma gaat het de advocaten echter niet om de waarheidsvinding, zoals ze wel beweren, maar is het vooral hun doel cliënten niet veroordeeld te krijgen. ‘Een politieverhoor is juist erop gericht om de waarheid te achterhalen. Wat ons betreft gaat het opsporingsbelang voor.’

PvdA-Kamerlid Wolfsen ziet als voordelen een betere bescherming van verdachten en een versnelling van de opsporing. ‘Soms zwijgen verdachten om strategische redenen en doen ze pas hun verhaal voor de rechter-commissaris, zodra hun advocaat er bij is.’ Wolfsen denkt ook dat er achteraf minder gedoe is over bekentenissen. Zowel CDA als PvdA vindt het goed dat, zoals Donner wil, meer video-opnamen worden gemaakt van verhoren om de controle te verbeteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden