Advocaten willen Krekar terughalen naar Nederland

De Nederlandse advocaten van de Iraakse Koerd Mullah Krekar willen dat hun cliënt terugkeert naar Nederland om hier het beroep tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag af te wachten....

Van onze verslaggeefster

Een Noorse minister zei Krekar vanwege de 'nationale veiligheid' te willen uitzetten naar Noord-Irak, waar de Koerd de groepering 'Soldaten van Islam' leidt. Volgens zijn advocaten is Krekar in Noord-Irak niet veilig.

Een asielverzoek op 13 januari werd al na twintig minuten afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De rechtbank noemde deze handelswijze onlangs buitenwettelijk. De vreemdelingenrechter bepaalt vandaag wanneer het beroep tegen de afwijzing wordt behandeld.

IND-personeel is gisteren afgereisd naar Oslo. De IND wil Krekar ondervragen over zijn motief om in Nederland asiel aan te vragen. Krekar zei donderdag dat hij liever in Noorwegen blijft, maar liet evenwel weten meer vertrouwen te hebben in de Nederlandse autoriteiten, omdat die hem niet hebben uitgeleverd aan Jordanië.

De Koerd zat vijf maanden vast in Vught wegens een uitleveringsverzoek van Jordanië. De advocaten noemden dit een Jordaanse vriendendienst aan de VS. Volgens Washington onderhoudt Krekars groepering banden met Al Qa'ida en het Iraakse bewind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden