Advocaten verdachten Palm Invest willen uitstel van rechtszaak

Oprichters van Palm Invest verdacht van verduistering en witwassen...

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Amsterdam De rechtszaak tegen de van fraude verdachte oprichters van vastgoedbelegger Palm Invest, moet worden uitgesteld. Dat lieten de advocaten van de hoofdverdachten dinsdag weten op de zitting waar de zaak werd behandeld.

Het uitstel is volgens Jeroen Soeteman, advocaat van medeoprichter Danny K., nodig omdat hij nog negen getuigen wil laten horen bij de onderzoeksrechter. Ook de advocaat van Remco V., de tweede hoofdverdachte, wil nog extra getuigen horen.

Raadsman Soeteman wees bovendien op de persoonlijke situatie van zijn cliënt Danny K. Die werd vorige maand samen met medeverdachte en zakenpartner Bart D. ontvoerd en gemarteld. Bij K. werd onder meer een teen afgeknipt. De marteling vond plaats vlak nadat K. uit voorarrest was vrijgekomen en is volgens Soeteman een rechtstreeks gevolg van berichten in de media rondom de Palm Investzaak. ‘Die hebben de daders op dit idee gebracht.’

De oprichters van Palm Invest en een van haar ex-directeuren worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van verduistering van 20 miljoen euro en het witwassen van crimineel geld. Het bedrijf haalde tussen 2006 en 2007 27 miljoen euro op bij particulieren. Dat zou belegd worden in vastgoed in Dubai.

Begin vorig jaar werd echter duidelijk dat slechts een heel klein deel van het geld inderdaad voor de beloofde beleggingen was gebruikt. Veruit het grootste deel bleek door de verdachten te zijn gebruik voor de aankoop van villa’s, luxe auto’s, boten, sieraden en andere spullen voor privégebruik.

Gisteren werd tevens bekend dat de gedupeerde beleggers een schikking hebben getroffen met de oprichters van Palm Invest. Deze bestaat eruit dat de oprichters proberen zoveel mogelijk van het ingelegde geld terug te halen. Daarnaast hebben de verdachten toegezegd te proberen de komende drie jaar zoveel mogelijk extra geld binnen te halen, dat ook naar de gedupeerden gaat. In ruil daarvoor laten de beleggers hun civiele procedures tegen de verdachten vallen.

Advocaat Dion Bartels liet namens de gedupeerden weten dat hij nu zal aansturen op een ‘voorwaardelijke straf’. Als de verdachten de cel in gaan, kunnen ze immers geen geld verdienen voor de gedupeerden die hij bijstaat, zo is de redenering. De rechtbank beslist vanmorgen of de rechtszaak wordt uitgesteld of niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden