Advocaten verbaal slaags in tuchtzaak

AMSTERDAM..

Van onze verslaggever

Geen toga aan en zelf in het beklaagdenbankje: het was even wennen voor de Amsterdamse strafpleiter A. Moszkowicz. Maandag moest hij zich verdedigen voor het tuchtcollege van de advocatuur. De zaak was extra ongewoon omdat Moszkowicz door een confrère voor de raad van discipline is gesleept, namelijk door J. Hamming, deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

Volgens Hamming heeft Moszkowicz tegen de beroepsregels gezondigd omdat hij twee cliënten met tegengestelde belangen heeft bijgestaan: R. Brunswijk, oud-leider van het Surinaams junglecommando, en de Surinaamse vrouw F.M. Beiden worden verdacht van de smokkel van cocaïne van Suriname naar Nederland.

Begin 1996 onderschepte de marechaussee op Schiphol de smokkelwaar, die in de koffers van M. zat verstopt. De vrouw en Brunswijk hadden in het vliegtuig naast elkaar gezeten. M. werd meteen aangehouden en is inmiddels tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. De strafzaak tegen de niet-gearresteerde Brunswijk is nog niet begonnen, omdat hij zich niet in Nederland laat zien.

Het is niet ongewoon dat twee verdachten door één raadsman worden verdedigd. Maar in dit geval was dat tegen de gedragsregels voor advocaten, meent Hamming. De politie vroeg M. kort na haar arrestatie of zij wilde getuigen tegen Brunswijk. Vanaf dat moment was er volgens de deken sprake van tegenstrijdige belangen en had Moszkowicz een van tweeen als cliënt moeten laten vallen. De vrouw kon er immmers belang bij hebben belastende verklaringen tegen Brunswijk af te leggen. Mogelijk had ze dan een lagere gevangenisstraf gekregen.

Volgens Moszkowicz lag het anders. Kort na haar arrestatie had de vrouw hem verteld dat zij nooit tegen Brunswijk zou getuigen. Als ze wel uit de school zou klappen, vreesde ze dat haar familie in Suriname daarvan de gevolgen zou ondervinden. Bovendien vertrouwde ze haar raadsman toe dat ze een liefdesrelatie onderhield met haar medeverdachte.

Belangenverstrengeling was dus uitgesloten, oordeelde de strafpleiter. Maar dat veranderde toen M. later Brunswijk als organisator van het drugstransport aanwees. Toen heeft Moszkowicz zich meteen als haar advocaat teruggetrokken.

Maandag ontstond er tijdens de zitting van de raad van discipline, die uit een rechter en vier advocaten bestaat, een vinnige woordenwisseling tussen de partijen. Moszkowicz liet zich voor de gelegenheid bijstaan door G. Spong, die stelde dat zijn collega een pluim verdiende. Het recht op de vrije keuze van een raadsman heeft volgens hem voorrang op beroepsregels over ethiek. M. bleef bij haar keuze voor Moszkowicz, zélfs nadat die haar had uitgelegd dat hij haar niet meer kon verdedigen als ze Brunswijk zou beschuldigen. De raad doet op 19 oktober uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden