Advocaten van Riem zetten aanval in op officier van justitie

Glimlachjes en knipoogjes naar vrienden en bekenden in de rechtzaal. Oud-burgemeester H. Riem van Brunssum, verdacht van het aannemen van steekpenningen en het schenden van ambtsgeheimen, straalde maandag op de eerste procesdag in Maastricht vooral zelfvertrouwen uit....

Van onze verslaggever

MAASTRICHT

Het corruptieproces tegen Riem wordt vandaag voortgezet en zal waarschijnlijk de hele week in beslag nemen. Het Openbaar Ministerie heeft een lange reeks beschuldigingen ingebracht tegen de inmiddels door de minister uit zijn ambt gezette burgemeester. De verdenkingen hebben mede betrekking op de periode toen Riem deel uitmaakte van Gedeputeerde Staten van Limburg.

Aan de behandeling van de ten laste gelegde feiten kwam de Maastrichtse rechtbank maandag niet toe. Op verzoek van de verdediging werden zes getuigen gehoord: rijksrechercheurs, een politieman en een rechter-commissaris. Riems advocaten bleken vooral vragen te hebben over de beginperiode van het justitieel onderzoek tegen hun cliënt. Daarbij probeerden ze voortdurend de handelwijze van de officier in diskrediet te brengen.

Ze wisten de vinger te leggen op een zwakke plek in een proces-verbaal van april 1993. Daarin werd melding gemaakt van Riems vakantiehuisje in Spanje en werd de suggestie gewekt dat het buitenlandse optrekje mogelijk was betaald door een bevriende ondernemer, wegenbouwer J. Baars uit Klimmen.

Rijksrechercheur J. Kamps werd op uitdrukkelijk verzoek van de verdediging door de rechtbank gedwongen de bron van die informatie prijs te geven. Na enige aarzeling vertelde hij het gerucht te hebben vernomen van twee journalisten van De Limburger.

Volgens de advocaten van Riem stond echter in april 1993 al vast dat Baars niets te maken had met het vakantiehuisje, omdat uit dossiers bij de belastingdienst was gebleken dat de burgemeester het huis had gekocht met een lening die hij bij een andere zakenman had afgesloten. De verdediging denkt dat het onderzoeksteam in het bewuste verbaal de zaken opzettelijk zwaar heeft aangezet om de rechter-commissaris ervan te overtuigen dat een huiszoeking bij Riem dringend noodzakelijk was.

De officier van justitie op zijn beurt beschuldigde de twee advocaten maandag keer op keer van misleiding. Er hing een grimmige sfeer in de zittingszaal. De president van de rechtbank moest de partijen verschillende keren tot de orde roepen met het verzoek toch vooral zakelijk te blijven.

Tegen het einde van de middag ontstond enige commotie toen duidelijk werd dat de advocaten van Riem over een geheim draaiboek van de politie beschikten, dat drie jaar geleden was gebruikt bij de huiszoekingen in de woning van Riem en op zijn kantoor in het gemeentehuis van Brunssum. Volgens officier van justitie Van Atteveld kan het vertrouwelijke document onmogelijk op eerlijke wijze zijn verkregen, te meer nu bleek dat de advocaten een concept van het draaiboek in handen hadden en niet de definitieve versie. Mogelijk is er sprake van een lek bij politie of justitie in Limburg.

Vandaag behandelt de rechtbank de ten laste gelegde feiten, waarbij vooral een door Riem ontvangen betaling van 120 duizend gulden centraal zal staan. Het geld werd enkele jaren geleden aan Riem overgemaakt door een bedrijf met grote belangen in de grind- en zandwinning in Limburg. Als lid van Gedeputeerde Staten beheerde Riem tot eind 1991 de portefeuille ontgrondingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden