Advocaten: Schijntribunaal! Mensenroof!

De Nederlandse advocaten die donderdag namens Milosevic in een kort geding zijn vrijlating eisten, betoogden niet alleen dat het Joegoslavië-Tribunaal 'illegaal' is, zij geloven dat ook....

Daarom heet het Joegoslavië-Tribunaal in de gebezigde terminologie van Steijnen en co. consequent het 'zogenaamde tribunaal', 'schijntribunaal' of 'marionettentribunaal'. De uitlevering van Milosevic uit Belgrado is niets meer dan 'mensenroof' en het Tribunaal mag zich 'gerust als criminele organisatie beschouwen', omdat er slechts voldoening en trots heerst nadat het de rechten van de mens had vertrapt.

'Een rommeltje van met propaganda doorspekte kretologie', noemt advocaat Wladimiroff - die eerder in de zaak-Dusco Tadic vergeefs de onrechtmatigheid van het Tribunaal betwistte - het betoog van de advocaten voor de rechtbank in Den Haag. Alleen Hummel bracht volgens hem aardige argumenten naar voren, maar die werden door de landsadvocaten Houtzagers en Bitter van tafel geveegd.

Wladimiroff vindt de potsierlijke vertoning jammer, want volkenrechtelijk gezien was het een belangrijke zaak. Advocaat Vlek is het daarmee eens: 'Vreselijk gênant.' En dat terwijl de landsadvocaten juridisch een 'glashelder' betoog hielden, zegt hij. Vice-president Paris zal volgens Vlek volgende week vrijdag - een dag nadat Milosevic voor de tweede keer voor het VN-Hof is verschenen - oordelen dat hij niet bevoegd is kennis te nemen van de klacht.

Als de eis wordt afgewezen, gaan de advocaten in beroep. Als het nodig is, zullen ze de legitimiteit van het Tribunaal ook bij het Europees Hof aankaarten. Strijdbaar is het advocatentrio zeker.

Hummels verdedigt al jaren vredes- en milieuactivisten, Olof de Roma-zigeuners en Steijnen eiste in een geding dat Nederland zich voortaan afzijdig zal houden bij NAVO-acties tegen Joegoslavië.

Ook pleitte hij lang geleden voor het stoppen van de uitbetaling van het NSB-pensioen aan de weduwe Rost van Tonningen.

Net als de buitenlandse advocaten worden Steijnen en de zijnen niet voor hun diensten betaald, zei Milosevic' juridische adviseur Black eerder deze week. 'Steijnen ziet het als een eer', aldus de Canadese raadsman, 'hij heeft zelf zijn diensten aangeboden.' Black zou graag een financiële tegemoetkoming zien. De vlieg reisjes naar Nederland kosten handen vol geld. Het ICDSM probeert fondsen in Servië te werven.

Na het kort geding geven de advocaten een persconferentie; kopieën van de pleitnota liggen al klaar. Maar niet voor niets. Voor een 'bijdrage' van dertig gulden kan de pleitnota worden gekocht. Het geld is bestemd voor de 'slachtoffers van de NAVO-agressie in Joegoslavië', zegt Steijnen.

Hij is weinig gecharmeerd van de media. Op de vraag of hij eigenlijk wel gemachtigd is om Milosevic te verdedigen, onsteekt Steijnen in woede. 'Ronduit onbeschoft!' Een antwoord blijft uit. 'Zou u Karadzic en Mladic ook verdedigen als zij naar Den Haag worden overgebracht?', vraagt een journaliste uit Belgrado. Steijnen haalt kauwend op een broodje zijn schouders op. 'Ik weet het niet.'

Als de laatsten de rechtzaal verlaten, liggen de stapels pleidooien onaangeroerd op tafel.

Niemand heeft een 'vrijwillige' bijdrage willen geven aan het Internationale Comité voor de Verdediging van ex-president Slobodan Milosevic.

Dossier: www.volkskrant.nl/milosevic

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden