Advocaten: niet meer toezicht

Den Haag Advocaten zijn boos over plannen om het toezicht op hun beroepsgroep te verscherpen. Ze zien niets in aanbevelingen van Arthur Docters van Leeuwen, die in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten onderzoek heeft gedaan....

Docters van Leeuwen pleitte donderdag voor extra bevoegdheden voor lokale dekens, die toezicht houden op raadslieden in hun regio. Hij wil het mogelijk maken dat dekens advocaten een boete geven of uit het vak zetten. ‘De rol van de deken is nu te broederlijk en zou meer iets moeten hebben van een bovenmeester’, zei hij.

‘Ik vind dit volslagen waanzin’, stelt strafpleiter Gerard Spong. ‘Er is ruim voldoende toezicht op advocaten. Het wordt steeds strenger; sinds een jaar kunnen dekens met spoed schorsing van een raadsman aanvragen. De meeste advocatenkantoren worden structureel doorgelicht. We hebben de afgelopen driehonderd jaar onze eigen integriteit en kwaliteit bewaakt. Er zijn een paar rotte appels maar deze draconische maatregelen zijn onnodig. Dit is puur populisme.’

Volgens Docters van Leeuwen is er geen sprake van ‘ernstige misstanden’ in de advocatuur. Toch is extra toezicht op de beroepsgroep noodzakelijk, vindt hij. Iemand moet controleren of raadslieden hun privileges, zoals het verschoningsrecht, niet misbruiken.

Die taak hoort niet thuis bij een externe toezichthouder, meent de onderzoeker. Docters van Leeuwen ziet meer in de benoeming van een ‘wijs persoon’, een buitenstaander, die controleert of lokale dekens klachten goed afhandelen.

De Orde van Advocaten steunt dit plan. ‘Dit onderzoek is een wake-up-call, maar we hebben er zelf om gevraagd om te worden wakker geschud’, zei algemeen deken Jan Loorbach donderdag. Hij beklemtoont dat het ministerie van Justitie het toezicht op zijn beroepsgroep wil verscherpen. ‘We kunnen onze ogen niet sluiten voor ontwikkelingen in de maatschappij.’ Loorbach zal dit centraal stellen tijdens ‘ongetwijfeld pittige discussies’ met zijn achterban, die bestaat uit 16 duizend advocaten. Lokale dekens zouden de voorstellen op hoofdlijnen steunen.

Het is een misplaatste vlucht naar voren, denkt strafpleiter Jan Boone. ‘De Orde van Advocaten is een clubje van zwakkelingen die met alle wolven meehuilen. Ze gaan met elk plan akkoord omdat ze doodsbang zijn dat we anders privileges kwijtraken. We moeten ons niet onder curatele laten stellen door politici die leven bij de waan van de dag’, stelt Boone.

Sommige critici buiten de beroepsgroep menen dat Docters van Leeuwen juist te voorzichtig is. Ze willen af van een systeem waarin ‘de slager zijn eigen vlees keurt’ en ze stellen vraagtekens bij de komst van een landelijke toezichthouder die lokale toezichthouders gaat controleren.

Die kritiek is onterecht, zei Docters van Leeuwen. ‘De wijze man wordt een onafhankelijke rapporteur. Hij zal openbare rapporten publiceren, waarop media en politici zeker gaan reageren. Deze methode van toezicht is het effectiefst, weet ik uit ervaring’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden