Advocaten naar de beurs

Advocaten hebben het er maar druk mee. Begaclaim, Clickfonds, Content, World Online: de hal van de rechtbank begint langzamerhand op een beursvloer te lijken....

Jan Meeus

Reken mee.

Terwijl de koers van UPC in het jaar 2000 met pakweg 75 procent daalde, ging het salaris van topman Schneider met 33 procent omhoog. Bovendien verdiende Schneider nog eens 7,7 miljoen aan opties op Chello - spreek uit als say hello - de internetdochter van UPC die nooit naar de beurs ging. Hallo?

Bij Versatel, waar de koers in het jaar 2000 ook met een kleine 75 procent daalde, heeft men een andere verrassing voor beleggers in petto. Daar heeft de top van het bedrijf opties gekregen op ruim 500 duizend aandelen met een uitoefenprijs van 5 cent. Het motto? Ook als de schiettent dicht is en er niet wordt geschoten, is het raak bij Versatel. Join the club!

Ondertussen schrijven beide bedrijven bloedrode cijfers. Het geld van aandeelhouders wordt met bakken over de balk gegooid. Investeren in de infrastructuur van de toekomst heet dat. Maar of er ooit geld mee wordt verdiend als je geen topbestuurder van UPC of Versatel bent?

Voor treurende beleggers is het jammer dat er geen advocatenkantoor op de beurs genoteerd staat. Dáár komt het geld wél met bakken binnenlopen. De afgelopen jaren was de stroom beursgangers, overnamekandidaten en fusiepartners zo groot dat er nauwelijks tijd was om de onderliggende stroom juridische documenten goed te lezen. Daar lijkt het tenminste op.

Bij de voorkenniszaak rond de overname van uitzendbedrijf Content, kreeg de ene na andere adviseur van Content een acute aanval van geheugenverlies. Je hoort het ze zeggen: 'Zoveel zaken gedaan, zo druk gehad. Je kunt toch niet ieder detail onthouden.'

Die verdedigingslinie werd vorige maand met succes betrokken door Wilco Jiskoot. De baas van de zakenbankiers van ABN Amro wist zich eerder dit jaar vrijwel niets meer te herinneren van de omstreden beursgang van World Online. Een detail als de prijs waarvoor Nina Brink een deel van haar aandelen voor de beursgang verkocht, is aan Jiskoot niet besteed. Hij heeft betere dingen te doen.

Of liever had. De markt voor zakenbankieren is ingezakt door de malaise op de beurs. Dat geldt ook voor adviseurs zoals advocaten, maar die hebben daar veel minder last van. De advocatuur trekt het klachtenloket gewoon wat verder open. Door de beursmalaise en de toegenomen belangstelling voor financiële fraude ligt daar een markt die smacht om ontginning. En zo doen advocaten, waar beleggers en banken alleen maar van dromen: van twee walletjes eten. Want zelfs als ze een zaak verliezen, zoals deze week met Begaclaim, is een ding zeker: hun rekening wordt altijd verstuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden