Advocaten lopen binnen op Trumps Rusland-perikelen, maar wie betaalt de rekening?

Voor Amerikaanse advocaten zijn de affaires rond de verkiezingen en de mogelijke contacten tussen de Trump-campagne en de Russen een goudmijn. Vrijwel iedereen rond Trump huurt advocaten in om hen door alle juridische perikelen heen te loodsen. Maar de vraag is: wie draait er op voor de torenhoge kosten?

De hoofdrolspelers in de Rusland-perikelen Beeld afp

Volgens Amerikaanse kranten heeft Trump zelf van april tot juni dit jaar al bijna 600 duizend euro aan advocatenkosten opgelopen. Dat is aanzienlijk meer dan Trump in de eerste drie maanden van zijn presidentschap aan juridische bijstand uitgaf. In die periode ging het om ongeveer 220 duizend euro.

Het grootste deel van het geld ging tot nog toe naar het advocatenkantoor Jones Day, dat door het Trump-team voor de verkiezingscampagne werd ingehuurd. Maar uit gegevens van de federale kiescommissie blijkt dat de campagne bijna drie weken geleden ook 50 duizend dollar heeft betaald aan het kantoor van Alan Futerfas, die nu Trumps oudste zoon Donald jr. bijstaat als advocaat.

Opvallend is dat Futerfas werd ingehuurd kort voordat uitlekte dat Trump jr. samen met Trumps schoonzoon Jared Kushner en de toenmalige campagneleider Paul Manafort een ontmoeting had gehad met een Russische advocate die belastende informatie over Hillary Clinton beweerde te hebben. Kennelijk zag het juridische team van Trump al aankomen dat Trump jr. hierdoor in problemen zou komen.

Trumps entourage

Het staat wel vast dat Robert Müller, de speciale aanklager die onderzoek doet naar de pogingen van Rusland om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, hem aan de tand zal willen voelen over wat die ontmoeting opleverde. Volgens Trump jr. had de bijeenkomst niets om het lijf en stelde de informatie waarmee de Russische advocate aankwam niets voor.

President Trump zelf heeft de New Yorkse advocaat Marc Kasowitz en diens collega Michael Bowe ingehuurd om hem door het mijnenveld van 'Russia-gate' te loodsen. Ook Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner heeft een vooraanstaande advocaat ingehuurd, Abe Lowell, om zich Müller van het lijf te houden. Ook andere figuren uit Trumps omgeving, zoals de inmiddels ontslagen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, hebben zich verzekerd van de diensten van advocaten in verband met de Rusland-perikelen.

Marc Kasowitz, Trumps persoonlijke advocaat Beeld afp

Flynn, die ontslagen werd omdat hij had gelogen over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur in Washington, is naar verluidt bezig een speciaal fonds op te zetten waarin bewonderaars geld kunnen storten voor zijn verdediging. Zelfs als Flynn niet wordt aangeklaagd, kunnen zijn rekeningen oplopen tot in de honderdduizenden euro's. Als hij voor de rechter moet verschijnen is hij helemaal de klos: dan gaat het al snel om ruim een miljoen euro.

Voor Trump en zijn familie zal de rekening ongetwijfeld nog vele malen hoger uitvallen. Voor topadvocaten is een tarief van 1200 euro per uur niet ongewoon. Tot nog toe heeft Trump zijn advocatenkosten betaald met geld uit de goedgevulde kas voor zijn herverkiezingscampagne voor 2020. Volgens de Washington Post willen medewerkers van Trump dat het bestuur van de Republikeinse partij, de Republican National Committee (RNC), voor de kosten opdraait. De RNC heeft een apart potje voor advocatenkosten, maar die zijn vooral bedoeld voor juridische gevechten in verband met de verkiezingen.

Werkzaam voor verkiezingscampagne

Volgens sommige juristen is er niets mis mee de advocatenkosten van Trump en zijn familie door te schuiven naar de Republikeinse partij, omdat Kushner en Trump jr. toen voor de verkiezingscampagne werkten. Maar bij veel Amerikanen valt het slecht. 'Ik ben benieuwd wat Trumps donors ervan vinden dat zij moeten opdraaien voor de advocatenkosten van de zoon van een miljardair?', vroeg een twitteraar zich af. Ook de conservatieve commentator Bill Kristol vroeg zich af of het wel behoorlijk is dat Trump jr. zijn rekeningen bij de herverkiezingscampagne voor zijn vader indient.

Ronna Romney McDaniel, de voorzitter van de Republikeinse partij, hield zich op de vlakte over de zaak. Volgens haar is het onduidelijk of de partij de rekeningen van de Trumps wel mag betalen. Dat is een vraag waarnaar de juristen van de partij nog moeten kijken. 'Ik ben altijd bereid te kijken hoe ik de president kan steunen, maar we moeten wel zeker zijn dat het legaal is en dat de mensen die geld hebben geschonken het ermee eens zijn dat hun geld daarvoor wordt gebruikt', zei ze in een radio-interview.

Clinton

Ook president Clinton hield een gepeperde rekening over aan zijn verblijf in het Witte Huis en natuurlijk vooral zijn affaire met Monica Lewinsky. Hillary en hij gaven miljoenen uit aan advocaten, zeker toen hij een impeachmentprocedure aan zijn broek kreeg in het Congres. Maar zij betaalden alles uit eigen zak. Pas in 2005, vier jaar na hun vertrek uit het Witte Huis, hadden ze al hun advocatenrekeningen betaald.

Lees meer over Trump en de Russen

Trump en Poetin hadden informele ontmoeting rond G20-top
Het Witte Huis maakte dinsdag pas bekend dat de mannen nog een tweede informele ontmoeting hebben gehad in Duitsland.

De e-mailwisseling met de Russen
De zoon van de Amerikaanse president Donald Trump gaf, gedwongen door ophanden zijnde publicatie, een e-mailwisseling vrij die nieuw licht werpt op de contacten met Moskou. De Trump-clan wisten al sinds juni 2016 dat de Russen hen wilden helpen.

De Russische contacten van Donald Trump junior
De banden tussen de Russen en de Verenigde Staten komen steeds meer aan het licht. Het Trump-kamp loog glashard over contact met de russen, schrijft buitenlandredacteur Bert Lanting in zijn commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden