Advocaten: kroongetuige Fred R. heeft aantoonbaar gelogen

Kroongetuige Fred R. heeft in het liquidatieproces Passage aantoonbaar herhaaldelijk gelogen. Dat stellen advocaten van de tegenpartij op basis van recent verkregen telecomgegevens.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen
Advocaten voor aanvang van het verhoor van Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage op Schiphol. Beeld ANP
Advocaten voor aanvang van het verhoor van Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage op Schiphol.Beeld ANP

Daaruit zou blijken dat R. liegt over ontmoetingen met hoofdverdachte Dino S. Leugens van de kroongetuige ondermijnen zijn afspraak met het Openbaar Ministerie: waarheidsgetrouwe verklaringen afleggen in ruil voor strafhalvering.

'Moordmakelaar' Fred R. werd in januari 2013 veroordeeld tot 30 jaar cel voor moord en uitlokking daartoe. Vervolgens meldde hij zich, net als eerder Peter La S., als kroongetuige bij het OM in dit langstlopende proces in de Nederlandse geschiedenis over een reeks liquidaties in de onderwereld. In ruil voor belastende verklaringen zou R. al na 15 jaar vrijkomen. Inclusief zijn voorarrest loopt die termijn deze zomer af.

R. verklaarde dat opdrachten voor meerdere moorden werden gegeven door Willem Holleeder, Dino S. en de inmiddels geliquideerde Ali Akgün. Zijn positie als kroongetuige is altijd omstreden geweest. Al vanaf het begin kwamen zijn verklaringen niet overeen met die van een andere kroongetuige, Peter La S. Bovendien is het voor het eerst in de geschiedenis dat het OM in hoger beroep een deal sloot met een veroordeelde tegen wie datzelfde OM eerder de zwaarste straf eiste: levenslang.

Meineed

Vrijdag bleek in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol dat Fred R. zich mogelijk schuldig maakt aan meineed. Zo claimt hij dat hij voorafgaand aan de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl in april 2006 op vakantie was in Spanje. Uit zijn telefoongegevens blijkt echter dat hij gewoon in Nederland was. Nergens blijkt uit dat hij zonder zijn telefoon op reis was gegaan, aldus de advocaten van Dino S.

Bovendien zegt Fred R. in de maanden voor Van der Bijls liquidatie vele malen met Dino S. te hebben afgesproken in Diemen. Daar zouden ze, al wandelend, de moord hebben doorgesproken. Uit het aanstralen van telefoonzendmasten blijkt echter dat hij in Diemen slechts kort op doorreis moet zijn geweest. Eenmaal was hij langer in Diemen, maar toen had R. aantoonbaar een afspraak met anderen dan Dino S. Volgens Dino's advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra is het niet aannemelijk dat R. zijn telefoon uitzette en hij daardoor niet werd aangestraald; ook bij andere ontmoetingen met criminelen stond zijn telefoon altijd aan.

Dino S. is een veroordeeld drugshandelaar. Hij wordt door het OM gezien als een van de zwaarste criminelen in Nederland. Samen met Willem Holleeder zou hij opdrachtgever zijn van moorden in de onderwereld. Zelf ontkent hij die moordopdrachten. Hij zegt de slachtoffers niet te kennen en zelf valselijk te zijn beschuldigd door Willem Holleeder. De zussen van Holleeder, die belastende verklaringen tegen hun broer hebben afgelegd, onderschrijven die stelling. Kroongetuige Fred R. stelt echter dat Dino S. de spil is in de liquidatiegolf waarvoor R. en S. allebei terechtstaan.

Willem Holleeder met zijn advocaat Stijn Franken tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam. Beeld ANP
Willem Holleeder met zijn advocaat Stijn Franken tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam.Beeld ANP

Vriendinnen ontkennen

R. heeft verklaard dat hij geregeld contact had met Dino via hun beider vriendinnen, per semafoon of via sportschoolhouder Dick V. in Beverwijk. De vriendinnen ontkennen dat er veelvuldig contact was, uit semafoongegevens blijkt geen enkel contact en de sportschoolhouder zegt dat er slechts eenmaal contact was. Telefoongegevens ondersteunen die verklaring.

Tijdens een verjaardag op 24 juni 2006 zou kroongetuige Fred R. een rondje zijn gaan lopen met Dino om de arrestatie van de inmiddels veroordeelde Alex de B. te bespreken. Die werd echter pas een maand later gearresteerd. Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat het OM de telecomgegevens, op last van het gerechtshof, aan Dino S.' verdediging verstrekte.

Het OM zal komende donderdag op het pleidooi reageren. De advocaten vinden dat de voorlopige hechtenis van Dino S. moet worden opgeheven. Wanneer het hof hierover oordeelt, is nog niet bekend. Als het hof de kroongetuige onbetrouwbaar vindt, is dat een pijnlijke nederlaag voor het Openbaar Ministerie, die dan met een leugenaar is zee blijkt te zijn gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden