NIEUWS

Advocaten hoofdverdachte Marengo-proces leggen verdediging neer

De advocaten van Saïd R., hoofdverdachte in het Marengo-proces en vermeende rechterhand van Ridouan Taghi, hebben de verdediging neergelegd. Dat bevestigt advocaat Christian Flokstra na berichtgeving van NU.nl.

Advocaten Nico Meijering (midden) en Christian Flokstra (rechts) leggen hun verdediging in het Marengo-proces neer. Beeld EPA
Advocaten Nico Meijering (midden) en Christian Flokstra (rechts) leggen hun verdediging in het Marengo-proces neer.Beeld EPA

Flokstra en Nico Meijering stonden R. bij. Waarom zij vorige week de verdediging hebben neergelegd, kan Flokstra donderdag niet vertellen.

R. werd begin vorig jaar in Colombia gearresteerd en zit daar nog altijd. Het is nog niet duidelijk wanneer hij aan Nederland wordt uitgeleverd. Eerder deze week stond een verhoor gepland van R. via een videoverbinding met Nederland. Dat zou niet soepel zijn verlopen, omdat R. voor de camera weigerde te verschijnen.

Eerder meldde de Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs in een interview met de Volkskrant dat hij onderzoekt waar de grens ligt bij het verdedigen van meerdere verdachten van één groepering. ‘Je moet bespreken dat zich de mogelijkheid kan voordoen dat er tegenstrijdige belangen ontstaan, en vooraf vastleggen hoe je daarmee dan omgaat', aldus de deken. ‘Het is onmiskenbaar dat je in de grote liquidatieprocessen - Passage, Eris, Marengo - ziet dat meerdere verdachten door één kantoor worden verdedigd.’

Mohamed R., een broer van Saïd R. wordt ook door het kantoor van Meijering bijgestaan. Het is niet duidelijk of er een relatie is tussen dit dekenonderzoek en het neerleggen van de verdediging van Saïd R.

Eerder in het Marengo-proces

OM beschuldigt advocaten in Marengo-proces van lekken
In augustus werd bekend dat advocaten in het Marengo in 2015 informatie zouden hebben doorgegeven aan de organisatie van Ridouan T. Dat was in strijd met de regels: de verdachten zaten destijds in beperkingen. Lees hier de analyse.

Marengo-advocaten zijn in het beklaagdenbankje terechtgekomen
In het Marengo-proces draaide het in dezelfde periode niet om de 17 verdachten, de liquidaties of de pogingen daartoe. De complexe strafzaak stond plotseling in het teken van een andere vraag: zouden de advocaten wel integer zijn?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden