Advocaten: geef 'witte' illegalen generaal pardon

Er moet een generaal pardon komen voor alle illegalen die minimaal zes jaar wit hebben gewerkt. Dit hebben advocaten die zijn gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht, en Okia (Ondersteuningskomité illegale arbeiders) woensdag bepleit bij de Tweede-Kamercommissie voor Justitie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Behalve het aanbieden van een verklaring aan de Tweede Kamer hebben enkele tientallen advocaten en advocatenkantoren gisteren een advertentie geplaatst in een aantal dagbladen om de 'witte' illegalen onder de aandacht te brengen.

Vanaf 1 juli wordt de situatie nijpend voor de witte illegalen. Dan gaat de Koppelingswet in, waardoor de gegevens van de Belastingdienst kunnen worden vergeleken met die van de Vreemdelingendienst. Illegalen die een sofi-nummer hebben en dus keurig premies en belasting betalen, zullen door de mand vallen. Ze moeten het land verlaten of komen helemaal in de illegaliteit terecht. Ze zijn dan bijvoorbeeld ook niet meer via het ziekenfonds verzekerd.

Binnenkort vergadert de Kamercommissie met staatssecretaris Schmitz van Justitie over de witte illegalen. De hoop van de advocaten en Okia is erop gericht dat die mensen toch een papiertje krijgen. Bovendien is de kabinetsformatie in volle gang en dan probeert iedereen actuele thema's onder de aandacht van de informateurs te brengen, zegt advocaat F. van Haren van het advocatenkantoor Hamerslag en Van Haren in Amsterdam.

De aandacht voor de zogenoemde witte illegaal is weggeëbd na de opwinding over de zaak-Gümüs. Maar nog steeds voeren talrijke advocaten verbeten strijd om illegalen die lange tijd wit in Nederland hebben gewerkt, aan een verblijfsvergunning te helpen. 'Sinds Gümüs hoeft een witte illegaal nergens meer op te rekenen. De regeling is aangehaald, en met persoonlijke omstandigheden wordt nog maar zelden rekening gehouden', zegt Van Haren.

Gümüs is een Turkse kleermaker die in de Amsterdamse Pijp een goed lopend bedrijf had. Hij was illegaal in Nederland en vroeg een verblijfsvergunning aan. De aanvraag werd afgewezen omdat hij niet aan het vereiste van zes jaar wit werken voldeed. De publiciteit leidde ertoe dat de zesjarenregeling rond de witte illegaal op grote schaal bekend werd. Gümüs vertrok met zijn gezin nadat hij de procedure had verloren.

Anderen, ook klanten van Van Haren, bleven in Nederland nadat ze hun procedure hadden verloren en werkten veelal gewoon wit door. Nu werken ze vaak wel zes jaar wit. Deze mensen dreigen door de Koppelingswet in de illegaliteit terecht te komen.

Het aantal gevallen is moeilijk te schatten. Van Haren denkt aan hooguit driehonderd. Soms alleenstaanden, soms gezinnen. Ongeveer duizend mensen worden getroffen door de Koppelingswet.

Volgens Van Haren en de ondertekenaars van de advertentie is er een situatie ontstaan die ze niet meer aan hun klanten kunnen uitleggen. Veel illegalen voldoen immers aan de termijn van zes jaar, maar ze moeten als gevolg van andere regels toch het land uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden