Advocaten discoschutters pleiten voor vrijspraak

Advocaat P. Bovens heeft dinsdag voor de rechtbank in Dordrecht vrijspraak bepleit voor Fuad Ö., de hoofdverdachte van de schietpartij op 10 januari in Gorinchem....

Van onze verslaggeefster

De hoofdverdachte heeft herhaaldelijk bekend 'heel veel schoten' te hebben gelost op de deur van muziekcafé Bacchus, waarachter de slachtoffers zich bevonden. Volgens Bovens is het niet ondenkbaar dat Fuad de schuld van diens broer Zaïm op zich neemt.

Dat heeft hij in het verleden, na een auto-ongeluk waarbij Zaïm achter het stuur zat, ook al eens gedaan. De reden was toen dat Fuad vervolging van zijn broer probeerde te voorkomen, omdat deze twee kinderen heeft om voor te zorgen. Fuad kan zelf geen vader worden.

Tevens meent de advocaat dat Fuad zich mogelijk heeft ingebeeld te hebben geschoten, omdat zijn psychische draagkracht 'gering' is, en er geen schotresten op zijn kleding zijn gevonden. Bovendien zou zijn eerste bekentenis onder grote druk tijdens het politieverhoor zijn afgedwongen.

Ook de advocaten van de twee medeverdachten Zaïm en zwager Osman Ö, bepleitten vrijspraak. Tegen elk van de drie verdachten is een celstraf van twintig jaar geeist wegens mededaderschap aan moord, een poging daartoe en illegaal wapenbezit. Zaïm en Osman beroepen zich op hun zwijg- en verschoningsrecht.

Op de zitting leek hoofdverdachte Fuad opnieuw een bekentenis af te leggen, toen de rechtbankpresident vroeg of de verdachten nog iets wensten te zeggen.

Geëmotioneerd richtte Fuad het woord tot de nabestaanden: 'Ik heb hier geen woorden voor. Het spijt me dat het zover heeft kunnen komen. Dat twee jonge meisjes het leven hebben verloren, had nooit mogen gebeuren'.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum in Utrecht concluderen dat Fuad al jaren stemmen hoort. Dit zou echter geen verband houden met de schietpartij in Gorinchem, aldus psychiater T. Wouters.

De getuige-deskundige omschrijft Fuad als 'vredestichter, passief en conflictvermijdend'. Na zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum is de hoofdverdachte in depressieve toestand naar het huis van bewaring in Grave gebracht. Daar staat hij onder extra toezicht, omdat hij een gevaar voor zichzelf zou zijn.

Het psychiatrisch onderzoek naar de twee andere verdachten heeft niets opgeleverd. Osman weigerde medewerking en wordt derhalve door de officier van justitie als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd.

Zaïm liet zich wel observeren, maar zweeg over de zaak. Volgens de getuigen-deskundigen is hij egocentrisch en vertoont hij asociaal gedrag. Zaïms raadsman A. van der Biezen benadrukte dat het psychiatrisch rapport niets zegt over onderlinge beïnvloeding tussen de drie verdachten.

Het was gisteren opmerkelijk dat advocaat Bovens het pleidooi voor Fuad hield, omdat hij bij een eerdere zitting had geweigerd zijn cliënt nog langer te verdedigen. Bovens had buitendien om uitstel voor zijn pleidooi gevraagd, maar dit verzoek werd door de rechtbank afgewezen 'omdat de andere advocaten en de officier van justitie onder dezelfde tijdsdruk moeten werken'.

Na Bovens' vertrek bood advocaat G. Spong zijn diensten aan Fuad aan. Deze kreeg weken uitstel, omdat hij op het moment van het proces in Suriname zat. Uiteindelijk heeft Bovens afgelopen dinsdag toch de verdediging gevoerd, en via deze omweg zijn uitstel gekregen.

De rechtbank doet 3 augustus uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden