Advocaten die op internet adverteren riskeren 'tuchtrechtelijke maatregelen'

Advocaten die hun diensten aanbieden op digitale marktplaatsen riskeren na 4 april 'tuchtrechtelijke maatregelen' van de Orde van Advocaten. Op internet adverteren mag, maar zodra een advocaat daarvoor achteraf betaalt, komt de onafhankelijkheid in het geding.

De website Rechtszaakplaats.nl, een online marktplaats voor advocaten.

Op internet zijn diverse marktplaatsen die consumenten of bedrijven in contact brengen met geschikte raadslieden. Rechtzoekenden hebben die vergelijkingssites hard nodig om een passende advocaat te vinden, meent Jan-Hein Strop, oprichter van marktplaats Legal Dutch. Het 'dreigement' van de Orde van Advocaten leidt ertoe dat 'broodnodige vernieuwing en transparantie die de platforms bieden de nek wordt omgedraaid'.

Via de marktplaatsen kunnen de advocaten digitaal een offerte aanbieden aan particulieren of bedrijven. De cliënt kiest het beste voorstel. In sommige gevallen betalen alle geïnteresseerde advocaten voor het indienen van hun 'pitch', in andere gevallen betaalt alleen de uitverkoren advocaat voor de bemiddeling.

Dat laatste mag niet, volgens de Orde van Advocaten. Want als een advocaat 'provisie' betaalt, komt zijn onafhankelijkheid in het geding.

Nonsens, volgens Strop, want de consument kiest zelf een advocaat uit. De vergoeding noch de hoogte daarvan heeft invloed op dat keuzeproces. Sterker, de concurrentie die de advocaten op de sites aangaan bij het najagen van een klus, leidt volgens Strop alleen maar tot een betere 'match'.

Het provisieverbod is volgens Strop ooit ingesteld om ronselen tegen te gaan. Als een cliënt alleen contact heeft met een bemiddelaar, weet hij nooit of die zijn belangen te goeder trouw behartigt dan wel de klus geeft aan de advocaat die de hoogste provisie betaalt.

'Wij bieden juist transparantie. De advocaten presenteren hun diensten rechtstreeks aan particulieren of bedrijven. Zij hebben alle vrijheid op een van de offertes in te gaan of alsnog de Gouden Gids na te slaan. Ik zie niet in hoe dat de onafhankelijkheid schaadt.'

Principekwestie

Maar de Orde van Advocaten is duidelijk: een advocaat mag niet betalen voor een opdracht. 'Dat staat nu eenmaal in de gedragsregels', zegt Emilie van Empel, deken van Breda-Middelburg en voorzitter van de dekenraad. 'Die sites mogen hun diensten aanbieden, maar advocaten mogen niet betalen voor een concrete zaak. Wij hoeven de werkwijze van die websites verder niet te beoordelen, want het gaat om het principe. Dekens toetsen de praktijk van advocaten, niet wat derden doen.'

Advocaat Georg van Daal, die in een column van leer trok tegen het provisieverbod, noemt de reactie van de deken 'een raar automatisme'. Het verbod staat in de gedragsregels, maar het is volgens hem volstrekt onduidelijk waar die regel vandaan komt. 'De deken houdt bijna religieus vast aan de regels. Leg gewoon uit waarom provisie in dit geval de onafhankelijkheid schaadt.'

Van Daal noemt de 'starre houding' van de deken exemplarisch voor de toch al 'regenteske' Orde van Advocaten. 'Het vinden van een advocaat is een groot probleem voor particulieren. De Orde miskent de burger de mogelijkheid een betere advocaat te vinden dan hij nu kan. We leven in de 21ste eeuw. Dat betekent dat er maatschappelijke veranderingen komen. Regels moeten die veranderingen dienen - niet knechten.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden