Advocaten De Hakkelaar 'tipten' over verdonkeremanen bewijzen

De raadslieden van Johan 'de Hakkelaar' V. hebben aan handlangers doorgegeven dat het appartement van hun cliënt na diens arrestatie snel moest worden 'afgestoft', moest worden ontdaan van bewijsmateriaal....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De controverse tekent het verloop van het proces tegen de van megadrugssmokkel verdachte Johan V., Koos R. en Bertus K. Ook op de vierde dag vlogen de verwijten over en weer tussen beklaagden en aanklagers. Zo verweet Johan V. de officier van justitie M. Witteveen dat die donderdag kroongetuige A. Karman met gebarentaal door diens getuigenverhoor heeft geholpen. 'Dat heeft de hele nacht door mijn hoofd gespeeld, ik moest het even kwijt', zei V. vrijdagmorgen. Witteveen reageerde slechts met een glimlach.

Uit de vragen die de verdediging aan getuigen stelt, blijkt dat zij probeert aan te tonen dat er aanpalende onderzoeken hebben gelopen aan het zogenoemde Kolibri-onderzoek naar Johan V. en diens vermeende handlangers. In die 'gesloten parallel-onderzoeken' - de term is afkomstig van de ex-rechercheur F. van der Putten - zouden onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Maar gisteren verklaarden officier F. Teeven en een lid van het onderzoeksteam dat zij zelfs de term niet eens kennen.

Het Openbaar Ministerie ontkende ook dat er een deal was gesloten met de belangrijke getuige Jan P., een voormalige sportschoolhouder uit Amsterdam. De verdediging vermoedt dat er met P. afspraken zijn gemaakt, zoals dat ook is gebeurd met de twee kroongetuigen Karman en Abbas. Maar aanklager Witteveen liet weten dat justitie 'geen deal met P. heeft gesloten of zelfs heeft willen sluiten'.

Deze getuige heeft verklaard dat hij voor V. enorme hoeveelheden contant geld bewaakte die in een appartement in Montreal lagen opgeslagen. Dat geld was verdiend met de verkoop van de partijen drugs die de groep van V. van Pakistan naar Canada zou hebben gesmokkeld. De sportschoolhouder heeft belastende verklaringen afgelegd tegen V. omdat die hem had beschuldigd van de diefstal van tien miljoen dollar uit het appartement. P. bestrijdt die aantijging en stelt dat V. en zijn handlangers 'met mijn eer en leven hebben gespeeld'.

Vrijdag kwam de rechtbank er eindelijk toe de feiten voor te lezen waarvoor V. wordt vervolgd. Uit een opsomming van de bewijsmiddelen bleek opnieuw hoe weinig bewijs het Openbaar Ministerie aanvankelijk tegen V. had. Justitie was tot in detail op de hoogte van allerlei drugstransporten en de manier waarop die werden gefinancierd, maar slaagden er maar niet in die aan V. en zijn vermeende rechterhand Koos R. te koppelen. Pas door de verklaringen van de kroongetuigen Abbas en Karman werd het verband volgens het Openbaar Ministerie aangetoond. De verdediging doet er dan ook alles aan de deals met de kroongetuigen onrechtmatig te laten verklaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.