Advocaat: 'Zelfmoord niet schuld Ernst Jansen Steur'

De patiente van ex-neuroloog Ernst Jansen Steur die in 2000 zelfmoord pleegde met een dood door spierziekte ALS in het vooruitzicht, had dat vooruitzicht niet gekregen van Jansen Steur. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman vandaag voor het gerechtshof in Arnhem. Volgens hem had de rechtbank Jansen nooit haar zelfmoord aan mogen rekenen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren in hoger beroep weer zes jaar cel tegen de ex-neuroloog voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses.

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur.Beeld anp

De voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente werd in december 2013 veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij tussen 1996 en 2004 opzettelijk verkeerde diagnoses stelde, zoals Parkinson, ALS of Alzheimer.

Drie jaar is veel te weinig, stelde advocaat-generaal Marina Weel van het OM voor het Gerechtshof. 'Dat is een passende straf voor iemand die één poging tot doodslag heeft gedaan, maar niet voor een arts die stelselmatig zijn patiënten zodanig heeft mishandeld dat die daardoor ernstig letsel opliepen en waardoor één patiënt de dood verkoos boven het leven'.

Pas jaren later kwam aan het licht dat de ex-neuroloog diagnoses uit zijn duim zoog en dat belangrijke testen ontbraken. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord omdat ze dacht dat ze spoedig zou sterven. Achteraf bleken de diagnoses onjuist.

'Ex-neuroloog Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar'
Ex-neuroloog Ernst Jansen is verminderd toerekeningsvatbaar, waarschijnlijk door zijn eerdere drank- en drugsverslaving. Dat hij hersenletsel heeft opgelopen door een ernstig auto-ongeluk in 1990, is niet waarschijnlijk maar tegelijkertijd niet definitief uit te sluiten.

Dat zeggen diverse deskundigen - een neuroloog, psychiater en klinisch psycholoog - na onderzoek naar en gesprekken met de vorig jaar tot drie jaar cel veroordeelde ex-neuroloog. Zij onderschrijven daarmee eerdere conclusies over de toestand van Jansen.

De advocaat van de voormalig arts had om aanvullend onderzoek gevraagd voor het hoger beroep, dat vandaag dient bij het gerechtshof in Arnhem.

Jansen vertoont volgens de deskundigen narcistisch gedrag. Het zware auto-ongeluk heeft voor lichamelijke en psychische schade gezorgd, stellen zij. Na het ongeluk miste Jansen volgens de psychiater de bewondering en aandacht van zijn patiënten, waardoor hij na zijn herstel nog harder ging werken. 'Zo raakte hij uitgeput, verslaafd aan medicijnen en gleed hij verder af', aldus de deskundige.

'Vreemd' gedrag
Of het auto-ongeluk een verklaring is voor de medische missers van Jansen, is volgens de deskundigen niet te beantwoorden. Voor het ongeluk zou hij ook al 'vreemd' gedrag hebben vertoond. Zo gooide hij eens een asbak naar een patiënt die hem kritisch bevroeg. Maar daarna zou het aantal incidenten zijn toegenomen. Dat Jansen zichzelf professor en 'Jansen Steur' ging noemen - 'Steur' is de achternaam van zijn moeder - is volgens de psychiater een kenmerk van het narcistische gedrag.

De ex-neuroloog is vandaag, net als maandag, niet aanwezig bij de behandeling van het hoger beroep in zijn rechtszaak, omdat dat volgens zijn advocaat 'niet in zijn eigen belang is'. 'Jansen heeft een hersenbeschadiging, waardoor hij een aparte en misschien zelfs voor leken vreemde manier van communiceren heeft. Zijn gedrag is niet te regisseren.'

Hoger beroep
Zowel het Openbaar Ministerie als hijzelf ging in hoger beroep tegen de uitspraak. De zaak tegen de voormalig neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

Waarschijnlijk is de uitspraak in het hoger beroep op 18 juni.

'Jansen Steur moet goede zorg krijgen in plaats van straf'

'Ernst Jansen Steur moet goede zorg krijgen, geen straf', zegt Metta de Noo in het Paleis van Justitie in Arnhem. Op de eerste dag van het hoger beroep in de strafzaak tegen de ex-neuroloog, pleitte zij maandag in de wandelgangen voor medelijden met de man die bekend staat als horrordokter.

Beeld anp

Neuroloog die fout op fout stapelde

De patiënten van Ernst Jansen Steur vertrouwden hem blind. Later ontdekten ze in hem een 'Dr. Horror', die hun leven zonder reden overhoop had gegooid. Hoe zat het ook alweer? Lees het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden