NieuwsHoger beroep Wilders

Advocaat Wilders wil uitstel ‘minder Marokkanen’-zaak

De advocaat van PVV-leider Wilders wil dat het hoger beroep van het ‘minder Marokkanen’-proces wordt uitgesteld. De raadsman wil vier nieuwe getuigen horen. Daarnaast verzoekt hij het hof om ‘herstel’ van alle eerder afgewezen onderzoeksbeslissingen, en wil hij een WOB-procedure van RTL Nieuws afwachten.

Advocaat Gert Jan Knoops (links naast Wilders) eist in de rechtbank van Schiphol uitstel van de ‘minder-Marokkanen’-zaakBeeld EPA

Advocaat Gert-Jan Knoops bepleitte dat dinsdagochtend voor het hof in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Geert Wilders staat terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. De rechtbank heeft hem daarvoor eind december 2016 veroordeeld, maar geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie (OM) gingen tegen dat vonnis in beroep.

Knoops verwijst herhaaldelijk naar het beroep op de wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), waarmee RTL Nieuws alle documenten heeft opgeëist bij het ministerie van Justitie over de beslissing om Wilders te vervolgen voor zijn uitspraken in 2014.

Collectief geheugenverlies 

Wilders en Knoops gaan ervan uit dat toenmalig minister Opstelten van Justitie zich ‘ontoelaatbaar’ heeft bemoeid met de beslissing van het OM om Wilders te vervolgen. Het OM spreekt dat tegen. Uit verhoren van onder anderen toenmalig minister Ivo Opstelten en voormalig OM-topman Herman Bolhaar blijkt volgens Knoops dat de betrokken ‘hoge ambtenaren tijdens de bevraging lijden aan een collectieve vorm van geheugenverlies’. Dat is merkwaardig, stelt hij, omdat dit toch ‘een zeer opmerkelijk, gevoelig proces is met zeer veel media-aandacht’.

Dat er mogelijk sprake is geweest van politieke beïnvloeding, leidt de advocaat van Wilders af uit het feit dat er op het ministerie een bijeenkomst is geweest tussen Opstelten en Bolhaar. Daarbij zou het proces ter tafel zijn gekomen. Of er daadwerkelijk sprake is geweest van druk of sturing kan Knoops nog niet aantonen, maar ‘de onderste steen is nog niet boven’. Wel blijkt volgens hem uit die bijeenkomst dat de aanklagers de rechters hebben voorgelogen dat er geen enkel overleg over het proces is geweest.

Anonieme getuige 

Knoops wil vier getuigen horen die volgens hem de gaten kunnen dichten in het ‘collectieve geheugen’ van de reeds ondervraagde Bolhaar, Opstelten en de ambtenaren van diens departement – de voormalige Secretaris-Generaal (Pieter Cloo) en Directeur-Generaal (Gerard Roes). Die nieuwe getuigen zijn de ambtenaren Vreugdenhil, Bruinsma en Rietstra van het ministerie van Justitie. Zij waren betrokken bij het overleg tussen Opstelten en Bolhaar, of bij de voorbereiding van de verhoren van de vier topambtenaren bij de rechter-commissaris.

Daarnaast heeft zich, via een notaris, een anonieme getuige gemeld. Deze man of vrouw beweert destijds te hebben gehoord dat Opstelten zei dat Wilders moest worden vervolgd. Deze getuige durft nu niet fysiek te komen getuigen, zegt advocaat Knoops, ‘omdat het ministerie van Justitie onlangs bekendmaakte dat de klokkenluider in de WODC-affaire alsnog wordt vervolgd’. Die klokkenluider bracht naar buiten dat de minister destijds onwelgevallige conclusies van het het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) uit een drugsrapport wilde hebben. ‘Dat deze vervolging werd bekendgemaakt, acht dagen nadat deze anonieme getuige zich bij ons meldde, is niet toevallig’, aldus Knoops.

Ruis

Het Openbaar ministerie stelt dat Knoops opzettelijk ‘ruis’ veroorzaakt. Volgens de advocaat-generaal heeft het OM zelfstandig het besluit genomen om Wilders te vervolgen. Minister Opstelten is over dit besluit slechts geïnformeerd, zoals het OM de minister daarover ook hoort te informeren, stelt de aanklager. ‘Dat staat in de wet, zodat de minister opmerkelijke besluiten niet uit de krant hoeft te vernemen’.  

De aanklager zegt dat het advocaat Knoops ‘niet siert’ dat hij dinsdagochtend iets over half twaalf ineens aangaf dat hij wil dat alle afgewezen onderzoekswensen alsnog worden toegekend, ‘zonder enige onderbouwing’. Hij eist afwijzing van Knoops’ verzoeken. 

Wilders krijgt het woord

Wilders krijgt aan het eind van de zitting het woord. Net als eerder noemt hij dit proces ‘een grote schande voor Nederland, voor de rechtsstaat’. Volgens hem is dit ‘duidelijk’ een politiek proces. Hij benadrukt dat hij de woorden ‘minder Marokkanen’ bewust niet bevestigend had uitgesproken, maar ze ‘heel bewust als vraag heeft gesteld’. Die vraag werd bevestigend beantwoord door een menigte die ‘minder, minder, minder’ scandeerde.

‘Het lijkt erop of in mijn proces alles is geoorloofd’, stelt Wilders. Er zijn volgens hem stukken ‘weggemoffeld of verzwegen’. Het ‘totale geheugenverlies’ van hoge ambtenaren die door de raadsheer-commissaris zijn gehoord, noemt de PVV-voorman ‘totaal ongeloofwaardig’. Hij herhaalt Knoops’ betoog dat de anonieme getuige is geïntimideerd door het ministerie van Justitie, dat een week na melding van deze getuige bekendmaakte dat het een klokkenluider vervolgt. ‘Zo jaag je getuigen weg!’, riep Wilders dinsdagmiddag in de bunker op Schiphol. ‘Dit is geen rechtsstaat, dit is Zimbabwe.’

De anonieme getuige beweert dat Wilders de politiek ‘voor de voeten loopt’. Wilders wijst erop dat deze bewoordingen exact overeenkomen met die van premier Rutte toen diens kabinet nog met steun van de PVV overeind werd gehouden. ‘Ik kan dit niet bewijzen’, stelt Wilders, ‘maar dit hele proces heeft er alle schijn van dat het politiek is gemotiveerd, en ik zal blijven herhalen dit te zeggen.’

Tegen het hof besloot hij zijn betoog met: ‘U kunt het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaren. In gewone bewoordingen: stop met de heksenjacht op Geert Wilders! Het is onacceptabel dat het OM rechtvaardigt dat een oppositieleider wordt vervolgd.’

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond officier van justitie waar aanklager of advocaat-generaal had moeten staan. Dit is verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden