Advocaat wil video reconstructie moordzaak

Justitie weigert een videoband van een reconstructie in een moordzaak af te staan aan advocaat Pieter van der Kruijs. De raadsman wil dat de band aan rechtspsycholoog Peter van Koppen en enkele collega-onderzoekers ter beschikking wordt gesteld. Hij eist de band dinsdag op in een kort geding tegen de Staat.

Pieter van der Kruijs Beeld ANP
Pieter van der KruijsBeeld ANP

Van Koppen c.s. onderzoeken of de beklaagde in die zaak wel terecht is veroordeeld. De man in kwestie kreeg in 2007 tbs opgelegd, wegens doodslag op zijn vriendin, gepleegd in 2000. Volgens Van der Kruijs hebben de onderzoekers twijfels over de schuld van de man.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de onderzoekers de beelden niet onthouden, maar ze zijn alleen te bekijken ten kantore van het OM. Volgens Van der Kruijs kunnen de onderzoekers hun werk dan niet naar behoren doen.

Een woordvoerster van het OM: 'Het gaat om de voorbereiding van een herzieningsverzoek. Het is de vraag hoe ruimhartig het OM daaraan moet meewerken. De wet geeft in het geval van onherroepelijk veroordeelden geen aanspraak op processtukken. Het OM bekijkt dergelijke verzoeken van geval tot geval. In deze zaak missen we een goede onderbouwing van wat de basis zou worden van de herziening. Ook is de privacy van andere betrokkenen in de zaak in het geding.'

Volgens Van der Kruijs gaat het privacy-argument niet op. 'Het slachtoffer is dood en zij had geen of nagenoeg geen familie.' De raadsman vindt dat justitie het probleem 'juridiseert'. Hij had in het verleden een kopie van de band. Nadat de zaak was overgedragen aan een andere advocaat voor beroep in cassatie, is dit exemplaar verloren gegaan.

Vorige week haalden onderzoekers van het project Gerede Twijfel van Peter van Koppen het nieuws met een binnenkort te verschijnen boek over de Arnhemse villamoord. Daarin concluderen zij dat de veroordelingen in die zaak zijn gebaseerd op valse bekentenissen.

Het kort geding dient bij de rechtbank in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden