Advocaat wil Milosevic niet verdedigen

Steven Kay, de aan Slobodan Milosevic opgedrongen advocaat, wil van zijn taak worden ontheven. De Britse jurist heeft een verzoek van die strekking ingediend bij Hans Holthuis, de griffier van het Joegoslavië-Tribunaal....

ANP

Dat heeft Holthuis' woordvoerder woensdagmiddag bekendgemaakt. Het verzoek komt bovenop het hoger beroep dat Kay eerder tegen zijn benoeming had ingediend bij de Kamer van Beroep van het VN-hof in Den Haag.

Kay en zijn kantoorgenote Gillian Higgins willen om ethische redenen van hun taak worden ontheven. Milosevic weigert samen te werken met de opgedrongen advocaten en weigert hen instructies te geven hoe die hem moeten verdedigen. Kay en Higgins weigeren aan 'giswerk' te doen.

Ook heeft de ex-president van Joegoslavië herhaaldelijk te kennen gegeven dat hij de diensten van Kay en Higgins niet wil. Milosevic hamert er steeds op dat hij zich zelf wil verdedigen.

Kay en Higgins voelen zich onder druk gezet door de verwachting van de rechters dat zij Milosevic tegen zijn wil blijven verdedigen. Om ethische redenen weigeren zij aan die druk toe te geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden