Advocaat wil intrekking uitleveringsverzoek Izaan

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van Izaan M. heeft het Openbaar Ministerie donderdagochtend verzocht het uitleveringsverzoek voor zijn cliënt aan Brazilië in te trekken. M. is een van de hoofdverdachten in de ontvoeringszaak van miljonairsdochter Claudia Melchers.

De man zit momenteel vast in een gevangenis in Brazilië in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland. Advocaat Jeroen Soeteman zei donderdag het verzoek te hebben ingediend, omdat er nog ,,volstrekt geen uitzicht is op welke termijn de Hoge Raad in Brazilië uitspraak doet over het uitleveringsverzoek.'' Izaan zit inmiddels tien maanden vast en de omstandigheden in de gevangenis in Sao Paolo zijn mensonterend, aldus Soeteman.

Daar komt bij dat Nederland geen uitleveringsverdrag met Brazilië heeft en dat hij geen strafbaar feit in het Zuid-Amerikaanse land heeft begaan. ,,Hij zit daar alleen vast omdat de Nederlandse justitie om zijn uitlevering heeft gevraagd.''

Bereid mee te werken

Als het OM het verzoek van de verdediging inwilligt, komt Izaan op vrije voeten. Volgens Soeteman is hij bereid vanuit Brazilië mee te werken aan het onderzoek. Hoewel zijn cliënt zich eerder ook bereid toonde mee te werken aan zijn uitlevering, is hij daar inmiddels op teruggekomen.

Claudia Melchers werd op 12 september vorig jaar vanuit haar huis in Amsterdam-Zuid ontvoerd. Haar kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hen in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in Arnhem vrij.

E-mailcontact

Na haar vrijlating heeft Melchers nog via e-mail contact gehad met Izaan M. De politie keek mee met het afgeschermde e-mailcontact en kon de man later in Brazilië laten arresteren.

Het OM in Amsterdam kon donderdag niet reageren op het verzoek van Soeteman. Voor de rechtbank in Amsterdam vindt maandag een pro-formazitting plaats tegen vier medeverdachten. De advocaat verwacht dat zijn verzoek dan aan bod zal komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden