Advocaat weet nu hoe scherp Ronaldo kan zijn

Ronaldo Luiz Nazario de Lima was deze week een beetje pissig op Dick Advocaat. In Volendam was de vrolijke Braziliaanse jongeling zaterdagavond vroegtijdig naar de kant gehaald en dat had zijn stralende humeur danig verpest....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

EINDHOVEN

Vier keer scoorde de tiener uit Rio gisteravond in de UEFA Cup-return tegen MyPa 47 en ook in de resterende drie treffers van het laat op drift geraakte PSV had hij de hand. Met 7-1 maakten de Eindhovenaren praatjesmaker Harri Kampman een tijdlang sprakeloos. Toen MyPa's oefenmeester van de schok was bekomen, stak hij de loftrompet over PSV, in zijn ogen een Europese topclub. 'Dit elftal is van hetzelfde kaliber als Ajax, want het is bijna volmaakt in balans en speelt superieur positiespel.'

De Finse analyse van Advocaats jongste creatie had evenwel een laag waarheidsgehalte, want de monsterscore tegen MyPa ten spijt, toonde PSV zich ook gisteravond nog geen uitgebalanceerde ploeg. De Eindhovense verdediging bleek, net als veertien dagen eerder in Lahti, behoorlijk kwetsbaar en moest zelfs op een cruciaal moment een tegentreffer toestaan.

In Lahti was PSV sullig op achterstand gekomen en de 1-1 eindstand was zonder meer genant. In Eindhoven leek de Brabantse miljoenenploeg rap orde op zaken te stellen, maar de vroege voorsprong, doelpunt Ronaldo na krap een kwartier, werd binnen een minuut verspeeld. Keskitalo mocht van de rechterflank het strafschopgebied binnendringen en de bal met zijn linker schoen onder Waterreus door in de verre hoek schuiven.

Opnieuw leek PSV een kwaaie te krijgen aan de brave Finnen die in de bijna kreupele oud-Ajacied Tiainen hun spelverdeler hebben. Spits Kolkka, die vandaag hoogstwaarschijnlijk zijn overgang naar Willem II zal aankondigen, ontpopte zich na de gelijkmaker van Keskitalo als een kwelduivel voor de PSV-verdediging. Van der Weerden moest vijf minuten voor rust zelfs aan de noodrem gaan hangen om de snelle Kolkka van een vrije doortocht naar Waterreus af te houden. Het kostte de rechtsback een gele kaart, terwijl de vrije trap van Kautonen buiten bereik van Waterreus rakelings voorlangs het doel zeilde.

PSV, twee jaar achtereen bij de eerste schifting in het UEFA Cup-toernooi door een Duitse opponent opzij geschoven, zat in die fase van het akelig steriele partijtje op dood spoor. De spelverdelers Jonk en Nilis liepen elkaar te vaak voor de voeten, terwijl Pahlplatz voortdurend verzuimde de ruimte op rechter vleugel te benutten.

Maar het was Ronaldo die PSV opnieuw uitkomst bood. In de veertiende minuut had de pas negentien jaar geworden spits achter de Finse defensie een fraaie dieptepass van Jonk opgepikt om vervolgens behendig zijn eerste doelpunt van de avond te scoren. In de blessuretijd van de eerste helft ontsnapte de Braziliaan opnieuw aan de bewaking van Mahlio, na een steekpass van Nilis. Va de handen van Jakonen was het opnieuw raak waardoor Advocaat de donderpreek die hij in gedachten had wat temperde.

Wel liet de voormalige bondscoach Pahlplatz plaats maken voor Hoekstra die in zijn drang zich te bewijzen tien minuten na rust tegen zijn tweede gele kaart van het toernooi opliep. Met Hoekstra op links en Linskens op rechts oogde PSV evenwichtiger waardoor in het laatste half uur kon worden afgerekend met het nietige MyPa.

Een voorzet van Ronaldo werd door Nilis gemist, maar door Jonk tot 3-1 gepromoveerd. Twee minuten later liet de doorgebroken Nilis zich met graagte vloeren door Jakonen waardoor de Engelse arbiter Reed niets anders restte dan de Finse doelman te laten inrukken.

De wissel Vuorinen voor Kolkka maakte duidelijk dat Kampman zich al bij een fikse nederlaag had neergelegd. De laffe ingreep van de trainer ontmoedigde MyPa dusdanig dat PSV vrije spel kreeg en reservekeeper Vuorinen een beroerd avondje.

Ronaldo liet Hoekstra 4-1 scoren om vervolgens zelf de show te stelen met een goochelkunstje dat Koskinen en Mahlio voor schut zette. Zijn schot verdween evenwel net naast het doel van de kansloze Vuorinen. Ronaldo genoot zo van de vrijheid die de Finnen hem gunden dat hij over de drassige mat in het slecht gevulde stadion bleef huppelen.

De schutter die Advocaat graag nog wat serieuzer en scherper zou willen zien, miste in de slotfase een riante kans, schoot de bal tegen de binnenkant van de paal, nog een keer tegen de onderkant van de lat, en twee keer in het net. Dat bracht zijn totaal in vier Europese wedstrijden op acht treffers, voorwaar een unieke prestatie.

Dat moest ook Advocaat beamen, maar Ronaldo's Haagse leermeester voegde er met een knipoog aan toe dat 'die jongen' er tegen MyPa wel zeven had kunnen maken. 'Hij is nog altijd te laconiek.'

Ronaldo vond het wel humor, die opmerking van Advocaat. Met een reusachtige ghettoblaster onder de arm verliet PSV's ster in wording de kleedkamer. Op weg naar huis. 'Want ik ben een beetje moe en zondag, tegen Feyenoord, wil ik weer scherp zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden