Advocaat vrijgesproken van deelname bende

De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag advocaat M. Dankelman vrijgesproken van deelname aan een Haagse criminele organisatie. Volgens de rechters ontbrak wettig en overtuigend bewijs voor de aanklacht dat de Haagse raadsman de illegale activiteiten van de drugsbende actief ondersteunde met juridisch advies....

Van onze verslaggever

De drugsbende waartoe Dankelman zou behoren, maakte deel uit van het misdaadnetwerk van voormalig IRT-informant Krishnapersad 'Kris' J. De Haarlemmer stond aan het hoofd van enkele drugsbendes die handelden in cocaïne, xtc en hasj. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar.

Vervolging van advocaten komt in Nederland zelden voor. De commissie Van Traa telde in 1995 29 advocaten die in de vijf jaar daarvoor konden worden beschuldigd van verwijtbare betrokkenheid bij strafbaar handelen van criminele organisaties. De commissie moedigde zowel OM als de tuchtraad van de orde van advocaten aan om 'meer daadkracht' te tonen bij het onderzoeken van de mogelijke vergrijpen.

Dankelman was volgens het OM 'een juridisch adviseur die 24 uur per dag beschikbaar is om de criminele organisatie met raad en daad bij te staan'. Hij stelde kantoorruimte en telefoon- en faxaansluitingen beschikbaar aan mensen van wie hij wist dat ze actief waren in de drugshandel, aldus de aanklager.

De advocaat was aanwezig bij de vergaderingen van de bende, betoogde het OM. Zijn 'actieve rol' zou onder meer blijken uit gevonden notities van Dankelman.

De Haagse Raad van Toezicht onderzoekt nog of tegen Dankelman tuchtrechtelijke stappen volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden