Advocaat voor het eerst bij Saddam

Saddam Hussein heeft voor het eerst een advocaat op bezoek gehad in zijn cel op een Amerikaanse legerbasis nabij Bagdad....

'De president waardeerde de inzet van zijn advocatenteam', zei de Jordaniër Ziyad Khasawneh die als woordvoerder optreedt voor het collectief. Wie van de twintig raadsheren Saddam heeft bezocht is niet bekendgemaakt.

Sinds zijn arrestatie op 13 december 2003 is Saddam onbereikbaar geweest voor zijn advocaten. Het was de reden dat zij eerder deze week bekendmaakten dat ze de pogingen van de Iraakse interim-regering om Saddam en elf van zijn handlangers te berechten niet erkenden. De Iraakse justitie heeft ook nog geen documenten overlegd op basis waarvan de verdediging kan worden voorbereid.

De Iraakse minister van Justitie, Malik Dohan al-Hassan, heeft gezegd dat het nog veel te vroeg is om de kopstukken van het oude regime te vervolgen. Hij reageerde gisteren in de Zwitserse krant Le Temps op de belofte van premier Iyad Allawi dat de eerste processen volgende week beginnen. 'Rechtszaken die zo symbolisch zijn als die tegen de vertegenwoordigers van het vorige regime zouden pas moeten beginnen als er een regering is die via verkiezingen aan de macht is gekomen.'

De Iraakse interim-president Ghazi al-Yawer voorspelde gisteren dat de partijen miljoenen dollars vanuit het buitenland toegestopt krijgen voor de verkiezingsrace. 'Veel regionale en internationale groeperingen streven hun eigen belang na en willen hun vrienden aan de macht in Irak hebben', zei hij. 'We hopen dat het niet zo gaat en dat het geld en de beslissingen Iraaks zullen zijn.'

Het is de bedoeling dat zeker een miljoen Irakezen buiten Irak op 30 januari hun stem uit kunnen brengen. De Internationale Organisatie voor Migratie voert met de regeringen van veertien landen, waaronder Nederland, gesprekken voor het inrichten van Iraakse stembureaus voor.

De Islamitische Beweging van Iraakse Mujahedin heeft een Italiaan gedood. De strijders hebben donderdag het lichaam van Salvatore Santoro aan journalisten laten zien bij de verzetshaard Ramadi. Santoro zou een wegversperring hebben willen omzeilen. Het is onduidelijk wat de 52-jarige Italiaan naar Irak heeft gebracht. Tot vorige maand verbleef hij in Libanon, waar buren hem als een bohémien omschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden