Advocaat verwacht vervolging truckchauffeur

Het Openbaar Ministerie gaat Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in Haaksbergen het publiek inreed, waarschijnlijk vervolgen voor dood door schuld. Dat verwacht zijn raadsman Rob Oude Breuil, zo zei hij tegen het ANP. 'Maar het gaat niet zozeer om de vervolging als wel om wat de rechter daarvan vindt.'

Redactie
Burgemeester Hans Gerritsen met het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over het ongeluk met de monstertruck. Beeld anp
Burgemeester Hans Gerritsen met het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over het ongeluk met de monstertruck.Beeld anp

Mario D. is het volgens zijn advocaat niet eens met de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op het kleine parkeerterrein waar de fatale stunt plaatshad. 'Het gaspedaal van de truck bleef hangen. De gevolgen daarvan waren op een veel groter terrein niet anders geweest. Bovendien is het stuntteam gewend om te werken op dit soort terreintjes. Mario D. kon zich daar prima mee redden', aldus Oude Breuil.

Veiligheidsraad vernietigend over vergunningverlening
De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) concludeerde in een vandaag verschenen rapport over het ongeluk dat de gemeente Haaksbergen bij het verlenen van de vergunning voor de fatale monstertruckshow in september vorig jaar te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid.

Niet alleen de gemeente, maar ook de organisator van het evenement en de bestuurder van de monstertruck hebben de gevaren niet onderkend, aldus de OVV.

Volgens de OVV was de vergunningverlening 'in allerlei opzichten gebrekkig'. De Onderzoeksraad wijst erop dat de organisator van het monstertruckevenement veel te laat een vergunning aanvroeg, maar dat de gemeente daar soepel mee omging. Ambtenaren wilden de organisator graag helpen 'mede vanwege het belang van het evenement en zijn goede naam'. De vergunning kwam pas vier dagen voor het evenement rond. Ambtenaren wisten bovendien niet genoeg over veiligheid en vroegen de hulpdiensten niet om advies.

Burgemeester Hans Gerritsen was verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente, maar hij was niet betrokken genoeg bij het verlenen van de vergunning. Zo wist hij niet wat er precies op het programma van het evenement stond. De onderzoekers noemen dat 'een gebrek aan alertheid'.

Verweer burgemeester 'betekenisloos'
Dat er in de vergunning voor de stuntshow met de monstertruck in Haaksbergen stond dat de veiligheid van het publiek gewaarborgd moest zijn en dat er dranghekken moesten worden geplaatst, noemt de OVV 'betekenisloos'. 'Er is op zijn best sprake van een toevallige relatie tussen de getroffen maatregel, het plaatsen van dranghekken, en de eventuele reductie van het risico', vindt de raad.

De OVV haalt daarmee de verdediging van burgemeester Hans Gerritsen van de Twentse gemeente onderuit. Gerritsen zei eerder dat hij de vergunning voor de fatale monstertruckshow ook had afgegeven als hij zich vooraf in meer bijzonderheden had verdiept. Hij negeerde daarmee het advies van zijn eigen commissie Bezwaarschriften, die vond dat de hele vergunning moest worden vernietigd.

'Zo heeft een vergunning haast geen waarde'
De ambtenaren die een vergunning gaven voor de fatale monstertruckshow in Haaksbergen vorig jaar, hebben niet gekeken wat er op het programma stond en hebben nauwelijks gecontroleerd of ze het wel goed deden. 'Als je op zo'n manier een vergunning afgeeft, dan heeft die vergunning nauwelijks enige waarde', zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, tegen het ANP.

Joustra vindt dat ambtenaren scherper moeten kijken naar plannen van organisatoren. Hij noemt dat 'een kritische dialoog'. Dat is vooral nodig 'in een kleine gemeenschap waar men elkaar kent, waar een organisator al jaren iets organiseert dat altijd goed gaat. Het moet normaal zijn.'

'Burgemeester Haaksbergen moet opstappen'
Burgemeester Hans Gerritsen 'kan maar één ding doen en dat is opstappen'. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost laten weten in een reactie op het rapport van de (OVV).

Volgens Drost had de vergunning nooit mogen worden verleend. Drost had namens een aantal slachtoffers bezwaar gemaakt tegen de vergunning die de gemeente had afgegeven.

Stuntbedrijf vroeg niet om maatregelen
Het OVV concludeert dat het stuntbedrijf van Mario D. vooraf niet om extra veiligheidsmaatregelen voor de stunt met de zware truck heeft gevraagd.

Het bedrijf reageerde niet op twee verzoeken van de organisatie om vooraf het stuntterrein te komen bekijken. Ook bij de opbouw van het stuntterrein en op de dag van het evenement zelf is niet over bijzondere maatregelen vanwege de risico's gesproken.

Onderzoek OM monstertruckdrama bijna klaar
Het Openbaar Ministerie liet vandaag weten het strafrechtelijk onderzoek naar het fatale ongeluk eind mei wordt afgerond.

Op 9 juni worden de betrokkenen op de hoogte gebracht. Dat zijn naast de slachtoffers en nabestaanden in de eerste plaats monstertruckchauffeur Mario D. (49), die de fatale aanrijding veroorzaakte. Mogelijk acht het OM ook de Stichting SterEvenementen Haaksbergen verantwoordelijk. Deze stichting organiseerde de stunt, maar heeft nergens nadrukkelijk eventuele veiligheidsrisico's onder ogen gebracht.

Een woordvoerder van de gemeente Haaksbergen zei nog niets te weten over eventuele vervolging.

Zelfgebouwde monstertruck
Chauffeur Mario D. van de zelfgebouwde monstertruck reed op 28 september vorig jaar met zijn voertuig rechtdoor het publiek in. Door het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven. Ook raakten 28 mensen gewond. Enkelen van hen zijn nog steeds bezig met revalidatie.

Eerder was de commissie Bezwaarschriften Haaksbergen al bijzonder kritisch over het afgeven van de vergunning. 'Had nooit mogen gebeuren', luidde de conclusie.

Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. De rol van Mario D. is daar onderdeel van.

Chauffeur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft fouten gemaakt bij het testen van de monstertruck die in Haaksbergen het publiek in reed. Dat zei chauffeur Mario Doornink eerder. 'Als je accu's van 12 Volt hebt en je zet daar 24 Volt op, dan is het heel simpel. Dan verbrandt alles, dan smelt het weg.'

De monstertruck die in Haaksbergen op het publiek inreed. Beeld anp
De monstertruck die in Haaksbergen op het publiek inreed.Beeld anp
Belangstellenden staan bij de bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het ongeluk met een monstertruck. Beeld anp
Belangstellenden staan bij de bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het ongeluk met een monstertruck.Beeld anp
Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) beantwoordt in oktober vorig jaar vragen tijdens de bijeenkomst met de gemeenteraad over het ongeval met de monstertruck. Beeld anp
Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) beantwoordt in oktober vorig jaar vragen tijdens de bijeenkomst met de gemeenteraad over het ongeval met de monstertruck.Beeld anp

Drama monstertruck: de feiten op een rij

28 september 2014: Tijdens het jaarlijkse evenement AutoMotorSportief rijdt een monstertruck rechtdoor in het publiek. Drie toeschouwers overlijden, de chauffeur wordt aangehouden.
29 september: Letselschadespecialisten kraken de vergunning die voor het evenement was afgegeven. ,,Prutswerk'', zeggen zij.
30 september: Onderzoeksraad voor Veiligheid begint onderzoek, met name naar rol gemeente Haaksbergen. Er zijn veel vragen over de inhoud en het verlenen van de vergunning.
1 oktober: De truckchauffeur wordt vrijgelaten, maar blijft verdachte.
3 oktober: Letselschadespecialist Yme Drost dient namens tientallen Haaksbergenaren bezwaar in tegen de vergunning.
15 oktober: Alle documenten rond de vergunningverlening worden openbaar tijdens raadsvergadering Haaksbergen.
28 oktober: Het Waarborgfonds Motorverkeer stelt een noodfonds in voor de slachtoffers.
3 december: De bestuurder van de monstertruck zou in 2010 in Brabant ook een ongeluk hebben veroorzaakt door nonchalant rijden, onthult Brandpunt Reporter
9 januari 2015: Haaksbergen wijst bezwaren tegen de vergunningverlening af
17 februari: Commissie Bezwaarschriften Haaksbergen veroordeelt afgegeven vergunning. ,,Had nooit mogen gebeuren.''
5 maart: Truckchauffeur ontkent tijdens verhoor onder ede eerder ongeluk in Brabant
11 maart: Burgemeester Hans Gerritsen blijft erbij dat vergunning terecht is verleend
24 maart: NFI onderzoekt glassplinter die in de motor van de truck is gevonden
20 mei: De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert rapport: De gemeente Haaksbergen, organisatie en bestuurder onderkenden het gevaar van de demonstratie met de monstertruck onvoldoende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden