Advocaat van Assange krijgt tv-programma in Colombia

De Spaanse 'dictatorjager' en oud-onderzoeksrechter Baltasar Garzón, tevens advocaat van WikiLeaks-oprichter Julian Assange, gaat in Colombia een televisieprogramma presenteren over de onderhandelingen tussen de Farc en de Colombiaanse regering.

VAN ONZE CORRESPONDENTE MARJOLEIN VAN DE WATER

RIO DE JANEIRO - Die vredesbesprekingen zullen binnen een paar weken beginnen. Elke woensdag zal Garzón op de Colombiaanse publieke zender Canal Capital te zien zijn met het programma: 'Hoe staat het met de vrede en de mensenrechten?'

Als de vredesonderhandelingen slagen, zou dat een einde maken aan een conflict dat Colombia al bijna een halve eeuw in zijn greep houdt. 'Niemand kan dit programma beter presenteren dan Garzón', aldus directeur van Canal Capital. De 56-jarige Garzón verwierf grote bekendheid toen hij een internationaal arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet wegens misdaden tegen de menselijkheid, marteling en moord. Hij berechtte verder prominente ETA-leden, joeg op kopstukken uit de Spaanse dictatuur en uitte felle kritiek op het Amerikaanse detentiecentrum Guantánamo Bay.

In februari werd hij in Spanje uit het rechterlijk ambt gezet omdat hij onrechtmatig telefoons had afgetapt in een onderzoek naar een corruptieschandaal. Dat weerhield hem er niet van de verdediging van Assange op zich te nemen. De WikiLeaks-oprichter zit sinds juni in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Sinds 2010 volgt Garzón het conflict in Colombia namens de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Maandagavond maakte president Juan Manuel Santos bekend dat de vredesbesprekingen binnen een paar weken zullen beginnen. Vorige week erkende hij al in het geheim gesprekken te hebben gevoerd met de Farc.

Maandag bevestigde ook de Farc, Colombia's grootste en oudste guerrillabeweging, zijn deelname aan het vredesproces. 'Wij gaan naar de onderhandelingstafel zonder rancune of arrogantie', verklaarde Farc-leider Rodrigo Londoño Echeverri, alias 'Timochenko', op YouTube.

'We gaan naar Havana', zingen Farc-soldaten in dezelfde video, terwijl ze houterig staan te dansen in de jungle - het vredesoverleg vindt waarschijnlijk in de Cubaanse hoofdstad plaats.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden