NIEUWSJULIAN ASSANGE

Advocaat: Trump bood Julian Assange gratie als hij Russen zou vrijpleiten van e-mailhack

De Amerikaanse president Trump heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange aangeboden gratie te verlenen, als hij zou zeggen dat Rusland niet betrokken was bij het lekken van voor de Democraten zeer schadelijke interne e-mails tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Dat blijkt uit een getuigenverklaring in een uitleveringszaak rond Assange.

Redactie
Julian Assange arriveert bij de rechtbank in Londen, in mei vorig jaar. Beeld AFP
Julian Assange arriveert bij de rechtbank in Londen, in mei vorig jaar.Beeld AFP

Dat blijkt uit een explosieve getuigenverklaring die een van Assanges advocaten woensdag voorlas voor een rechtbank in Londen. Die buigt zich volgende week over de mogelijke uitlevering van Assange aan de VS.

Advocaat Edward Fitzgerald zegt dat Assange in augustus 2017 bezoek kreeg van een toenmalig Republikeins Congreslid, Dana Rohrabacher. Assange verbleef toen in een kamertje van de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij in totaal zeven jaar verschanst zat om zijn uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar was Assange verdachte in een verkrachtingszaak.

Volgens een getuigenverklaring van Rohrabacher deed de Californische politicus een voorstel namens de Amerikaanse president Donald Trump: als de Australische WikiLeaks-oprichter meewerkte zou hij niet worden veroordeeld voor spionage en zeventien andere misdaden, die hem in de VS vele tientallen jaren celstraf konden opleveren. In ruil voor die ‘uitweg’ moest hij zeggen wat Trump wilde, namelijk dat de Russen geen rol hadden gespeeld in het lekken van de e-mails.

Hack

Nadat duizenden e-mails waren gehackt, publiceerde WikiLeaks de correspondentie, die volgens sommige politiek analisten zo nadelig voor Hillary Clinton was, dat die haar de verkiezingen zouden hebben gekost. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat de Russen achter het lek zaten, maar WikiLeaks heeft dat altijd ontkend. Assange zet zichzelf neer als een voorvechter van het vrije woord die wordt vervolgd omdat hij belastende informatie over regeringen publiceert, maar zijn tegenstanders zien hem als een instrument van de Russen om het Westen te ondermijnen.

Ook Rohrabracher heeft een pro-Russische reputatie. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal berichtte in 2017 al dat Rohrabracher Assange probeerde over te halen een harddisk te laten zien, of ander bewijs dat Rusland vrij zou pleiten van betrokkenheid bij het lek van de e-mails.

Het Witte Huis ontkende die bewering later op de dag. ‘De president kent Dana Rohrabacher nauwelijks, behalve dat hij een ex-Congreslid is. Hij heeft nog nooit met hem over dit onderwerp of welk onderwerp dan ook gesproken. Het is een compleet verzinsel en een totale leugen,’ aldus woordvoerder Stephanie Grisham.

De rechter heeft de verklaring toegelaten als bewijs in de uitleveringszaak. De 48-jarige Assange was bij de zitting aanwezig via een video-link vanuit de Belmarsh-gevangenis, waar hij de beslissing over zijn uitlevering aan de VS afwacht. Dat proces duurt nog minstens tot en met mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden