Advocaat: politie zette aan tot moord op Holleeder

Rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie in Amsterdam hebben zich in hun gesprekken met vastgoedmagnaat Willem Endstra schuldig gemaakt aan het uitlokken tot moord, althans een poging daartoe. Zij gaven Endstra in overweging mensen in te huren om Willem Holleeder te liquideren...

ANP

Dat is volgens Holleeders advocaat Bram Moszkowicz te lezen in de hernieuwde uitwerking van de banden waarop de gesprekken tussen politiemensen en Endstra zijn vastgelegd, de zogeheten Endstra-tapes. De rechter-commissaris heeft de banden opnieuw uitgeluisterd en een aantal passages, die eerder in de verslagen ontbraken, in het geheel opgenomen. De Endstra-tapes vormen de basis van het zeer omvangrijke dossier tegen Holleeder.

In zijn gesprekken met de politie maakt Endstra uitvoerig gewag van onder meer het feit dat Holleeder hem stelselmatig afperst. Bekend is dat hij op zeker moment heeft geprobeerd een plan te smeden om Holleeder uit te schakelen, met behulp van enkele Hells Angels. Moszkowicz acht het onbestaanbaar dat politieambtenaren suggereren Holleeder met geweld uit de weg te laten ruimen, al merken zij later in het gesprek op dat ‘dit natuurlijk geen oplossing is’.

Volgens Moszkowicz is de politie er van meet af aan op uit geweest Holleeder definitief uit te schakelen. ‘Het maakt meneer Holleeder angstig’, aldus de raadsman, ‘en mij ook. Het is gevaarlijk wat hier aan de hand is.’ Holleeder betwijfelt ten zeerste of hij wel een eerlijk proces krijgt. ‘De politie is niet neutraal in deze zaak, is niet op zoek naar de waarheid’, aldus de advocaat.

Moszkowicz hekelde ook het feit dat een voormalig secretaresse van zijn kantoor tot getuige á charge is gemaakt. De vrouw heeft vijftien jaar voor Moszkowicz gewerkt en was derhalve op de hoogte van veel vertrouwelijke informatie. Moszkowicz noemde het ‘schrijnend’ dat zij haar geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Hij wil dat de rechtbank eerder door de vrouw afgelegde verklaringen uitsluit van het bewijs en dat een voor maandag gepland verhoor wordt afgelast.

Volgens de raadsman is ook hier sprake geweest van uitlokking door de politie: de ex-secretaresse heeft op uitnodiging van de politie haar geheimhoudingsplicht geschonden. Een andere, nog voor het kantoor werkzame secretaresse is bij herhaling door rechercheurs van de CIE benaderd voor informatie over Holleeder, aldus Moszkowicz.

Advocaat Bram Moskowicz arriveert donderdag met een beker koffie bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Daar vindt de laatste regiezitting in de zaak Holleeder c.s. plaats. Naast Holleeder zijn vijf andere verdachten voor deze zitting opgeroepen. (ANP) Beeld
Advocaat Bram Moskowicz arriveert donderdag met een beker koffie bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Daar vindt de laatste regiezitting in de zaak Holleeder c.s. plaats. Naast Holleeder zijn vijf andere verdachten voor deze zitting opgeroepen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden