'Advocaat Outreach Centre houdt mij in de gaten'

Silvan Schoonhoven (38) schreef een boek over machtsmisbruik in de pinkstergemeente Outreach Centre. Het wordt hem niet in dank afgenomen.

ROSA VEENSTRA

Je wordt in de gaten gehouden door Leidse pinkstergemeente Outreach Center Nederland?

'Een belangrijk deel van mijn boek God, geld en gehoorzaamheid is gewijd aan de drama's binnen Outreach Center Nederland (OCN) in de afgelopen vijftien jaar. Ik trek een parallel met andere pinkstergemeentes. De pinksterbeweging is een christelijke stroming die sterk de nadruk legt op verering van de Heilige Geest.

'Vorige week hield ik een praatje over mijn boek op de Antwerpse boekenbeurs. Een dag van tevoren had ik een aangetekende brief gekregen van de advocaat van OCN-voorganger Gertjan Agtereek. Daar stond in dat ze een gerechtvaardige vrees hadden dat ik onrechtmatige uitspraken over OCN zou doen. De daaruit voortvloeiende schade zouden ze op mij verhalen. Na afloop meldde iemand van de kerk zich bij de gespreksleider. Ik hoorde dat hij een opnameapparaat bij zich had. Mij sprak hij niet aan, jammer genoeg. Ik heb bij het schrijven van mijn boek nooit een reactie gekregen van Agtereek, terwijl ik wel vaak contact heb gezocht. Hij stuurde altijd alleen volgelingen om met mij te praten.'

Je was toch eerst een fan van de kerk?

'Fan is een groot woord. Ik ben er tien jaar geleden bij toeval beland. Ik schreef preekrecensies voor het Leids Dagblad en zag bij een dienst zingende en op en neer springende mensen, een podium met een band, rookmachines en lichteffecten. Het leek één groot feest van mensen die in een collectieve extase waren.

'Ik schreef in de recensie dat het in ieder geval geen saaie dienst was. Daarna kreeg ik een anoniem telefoontje van iemand die zei: 'Weet je wel wat zich daar allemaal afspeelt?'

En toen?

'Kerkgangers vertelden mij dat ze al hun tijd en veel geld aan de kerk moesten afstaan. Ze moesten bijvoorbeeld hun hypotheek verhogen of hun auto verkopen. Ze moesten campagne voeren voor de kerk in Pakistan, India en Afrika en bedrijven opzetten die later failliet werden verklaard. Leden werden te werk gesteld met de belofte van hoge salarissen, maar het was één grote zeepbel.

'Er was sprake van machtsmisbruik en manipulatie. Tegenspraak werd niet geduld. Van sommige mensen die ik heb gesproken in Afrika, waar Agtereek een tijd heeft gewoond, kreeg ik allerlei advocatenbrieven met daarin telkens dezelfde verklaring: 'Het is niet waar wat ik heb gezegd.' Dat doet ernstig vermoeden dat die verklaringen onder druk zijn ondertekend.'

Kom je door dit stuk weer in de problemen?

'De kerk heeft twee keer een kort geding tegen mij aangespannen. Beide keren werd dat op het laatste moment teruggetrokken. Op dit moment loopt er nog een zaak bij de Raad voor de Journalistiek. Ik maak me geen zorgen. Ik sta achter mijn boek. Ik heb zorgvuldig onderzoek gedaan.'

Rosa Veenstra

Outreach Centre Nederland is in de gelegenheid gesteld om haar visie te geven op het boek. In een naschrift distantieert het genootschap zich van de aantijgingen.

Silvan Schoonhoven (38) is godsdienstwetenschapper en werkt sinds tien jaar voor het Leidsch Dagblad, waarvoor hij veel artikelen schreef over Outreach Centre Nederland. Met hulp van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten schreef hij het boek God, geld en gehoorzaamheid (uitgeverij Nieuw Amsterdam)over de pinkstergemeente in Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden