Advocaat Nederlandse piloten over vermeende valse verklaringen Poch: 'aangifte wegens meineed is bizar'

Het voornemen van Argentijnse rechters om drie piloten van Transavia aan te klagen omdat ze zouden hebben gelogen over Julio Poch is 'bizar'. Dat zegt de advocaat van de drie piloten, Liesbeth Zegveld.

Redactie
Julio Poch werd in november vorig jaar vrijgesproken. Beeld ANP
Julio Poch werd in november vorig jaar vrijgesproken.Beeld ANP

'Mijn cliënten hebben hun laatste verklaring in 2014 afgelegd, en deze rechters hebben Poch daarna nog ruim drie jaar vastgehouden. Het is heel vreemd als ze nu met het verwijt komen dat zij om de tuin zijn geleid', zegt de advocaat.

Dit weekeinde werd bekend dat de rechters aangifte willen doen omdat zij denken dat de Nederlandse piloten valse verklaringen hebben afgelegd. 'Dat is in Argentinië heel gebruikelijk als blijkt dat een getuige meineed heeft gepleegd', zegt Gerardo Ibañez, de Argentijnse advocaat van Poch. 'De drie getuigen zullen een oproep krijgen om in Argentinië voor de rechter te verschijnen, en als ze dat weigeren kan er een internationaal opsporingsbevel worden uitgevaardigd.'

Zegveld wil zelf eerst een vertaling van het vonnis zien, waarin staat dat de rechtbank voornemens is om aangifte te doen. 'Als dat zo is, lijkt het erop dat zij hun eigen straatje schoon willen vegen. Alsof ze willen stellen dat het niet hun schuld is, dat Poch acht jaar onschuldig heeft vastgezeten. Maar dit kun je niet in de schoenen van een getuige schuiven: mijn cliënten hebben naar eer en geweten verklaard wat ze Poch hebben horen zeggen, en hoe zij dat zelf interpreteerden. Dat is niet in strijd met de waarheid. En het is al helemaal niet hun verantwoordelijkheid, of hun getuigenis genoeg grond was voor een strafzaak.'

Etentje op Bali

In 2003 sprak Poch tijdens een etentje op Bali met zijn collega's van Transavia over de junta-jaren in zijn geboorteland Argentinië (1976-1983). Volgens drie collega's zou hij toen hebben verteld dat hij dodenvluchten had uitgevoerd, waarbij mensen in zee werden gegooid. Pas in 2008 deden zij aangifte bij de nationale recherche. Er werd contact opgenomen met de Argentijnse onderzoeksrechter, en samen werd geregeld dat Poch in 2009, tijdens zijn laatste vlucht voor zijn pensioen, in Spanje kon worden opgepakt.

Vorig jaar november was het proces pas afgerond en werd Poch vrijgesproken. Volgens Ibañez staat in het vonnis dat de beschuldigingen van de drie piloten in de loop der jaren veranderden. De rechters zouden spreken van een 'alarmerende wijziging', waarin de vermeende rol van Poch steeds kwalijker werd beschreven tijdens de video-verhoren, die vanuit Buenos Aires in Den Haag werden afgenomen.

Poch tijdens de persconferentie nadat hij is teruggekeerd in Nederland. Links zijn advocaat Knoops. Beeld anp
Poch tijdens de persconferentie nadat hij is teruggekeerd in Nederland. Links zijn advocaat Knoops.Beeld anp

Schadeclaim

'We zijn erg blij met dit besluit van de rechters om aangifte doen', zegt Ibañez telefonisch vanuit Argentinië. Hij zal in deze zaak zelf als advocaat van de aanklagende partij optreden. 'Er zijn grote leugens verteld door de getuigen in Nederland. Dat mag niet ongestraft voorbij gaan.'

Ook Geert-Jan Knoops, de Nederlandse advocaat van Poch, wacht nog op een vertaling van het vonnis. 'Maar als dit klopt, verhoogt het de kans op het toewijzen van een schadeclaim tegen de Nederlandse staat', zegt hij. Poch heeft Nederland aansprakelijk gesteld voor de acht jaar dat hij onschuldig in voorarrest heeft gezeten, omdat de overheid een kwalijke rol zou hebben gespeeld bij zijn uitlevering aan Argentinië.

Er is geen uitleveringsverdrag met Argentinië, maar Nederland tipte in 2009 de Spaanse regering toen Poch op de luchthaven in Valencia landde. De Spaanse politie arresteerde hem en zette Poch op het vliegtuig naar Buenos Aires. 'Dit had Nederland helemaal niet hoeven melden', zegt Knoops. 'De kwestie was bovendien gebaseerd op getuigenissen van drie piloten die door Nederland niet zijn geverifieerd, en die nu volgens drie Argentijnse rechters onwaar zouden worden geacht.'

Op gevangenisbezoek bij ex-Transavia-piloot Julio Poch (+)
Hij is inmiddels vrijgesproken van zijn rol bij de Argentijnse dodenvluchten tussen 1976 en 1983, maar toen hij nog vastzat, ging onze Zuid-Amerika-correspondent op bezoek bij Poch in de gevangenis, waar hij al voorspelde dat het goed zou komen met hem. In zijn gevangenisvleugel wachten nog steeds andere verdachten op een uitspraak in hun proces. Hoe Argentinië nog altijd worstelt met zijn Videla-verleden.

'Poch zei: we threw them in the sea' (+)
In 2011 verscheen in de Volkskrant een interview met twee Nederlandse kroongetuigen in de zaak tegen Julio Poch: Transavia-piloten Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Weert.

Julio Poch terug in Nederland: 'Het was allemaal één groot misverstand'
'Met kerst zijn we allemaal samen,' zegt Julio Poch donderdagmiddag met een glimlach nadat hij enkele uren daarvoor in de regen voet op Hollandse bodem heeft gezet. In het kleine perszaaltje slaat hij een arm om een van zijn dochters heen en vertelt hij hoe blij hij is om 'als onschuldig man' terug in Nederland te zijn.

Argentijnse aandacht gaat vooral uit naar 'de Tijger' en 'Engel des doods' (+)
Julio Poch is weliswaar vrijgesproken, twee andere piloten kregen woensdag levenslang voor het uitvoeren van dodenvluchten. En weer twee anderen zijn veroordeeld omdat ze hebben meegewerkt aan de praktijk waarbij gevangenen van het regime levend uit vliegtuigen werden gegooid. Het is daarmee voor het eerst dat het bestaan van deze moordmethode is bevestigd door de Argentijnse justitie.

Bewijzen van dodenvlucht is hels karwei
Woensdag 29 november besluit de rechter dat de Argentijns-Nederlandse oud-piloot Poch onschuldig is aan het uitvoeren van dodenvluchten. Behalve Poch staan 53 mannen terecht. 'Het is 40 jaar terug nu. Vrijspraak zou vreselijk zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden