Advocaat: 'Möllenkamp moet vrijuit gaan'

Haar cliënt is door de media voor een 'volkstribunaal' gebracht: vooral De Telegraaf krijgt het ervan langs van de advocaat van de verdachte oud-topman van Rochdale. Ze vroeg vrijspraak.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Hubert Möllenkamp en zijn advocaat Petra van Kampen bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld ANP
Hubert Möllenkamp en zijn advocaat Petra van Kampen bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld ANP

Met bijnamen als Maseratiman en Zonnekoning is de van corruptie verdachte Hubert Möllenkamp de afgelopen jaren in de media 'monsterlijk groot' gemaakt. Dit 'volkstribunaal' zou bij een eventuele veroordeling tot stevige strafvermindering moeten leiden.

Dat stelde Möllenkamps advocaat Petra van Kampen donderdag in de Amsterdamse rechtbank, waar de oud-directeur van woningcorporatie Rochdale samen met drie medeverdachten terechtstaat wegens omkoping. Nadat het Openbaar Ministerie dinsdag drie jaar cel had geëist tegen Möllenkamp, betoogde Van Kampen in een 112 pagina's tellend pleidooi dat haar cliënt op alle punten moet worden vrijgesproken. De 65-jarige Möllenkamp zelf hoorde het verhaal stil aan, af en toe instemmend knikkend.

Zowel in het begin als aan het einde van haar pleidooi stond Van Kampen stil bij de publiciteit die Möllenkamp afgelopen jaren 'in een deel van de schrijvende pers' heeft gekregen. Vooral in de 'krant die nooit zou slapen', zei Van Kampen. De naam van De Telegraaf wenste zij niet uit te spreken, bekende ze na afloop.

Steekpenningen

De afgelopen jaren berichtte De Telegraaf nauwgezet hoe 'graaier' Möllenkamp voor miljoenen aan steekpenningen toucheerde en daarvan samen met zijn tweede vrouw Alberdine V. in de Spaanse badplaats Altea de bloemetjes buitenzette. 'Heel erg verbaasd' is Van Kampen dat de krant daarbij beschikte over informatie die alleen in handen kon zijn van haar cliënt, het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris.

'Hetzelfde deel van de schrijvende pers' suggereerde volgens Van Kampen dat haar kantoor - waar ook Holleeder-advocaat Stijn Franken partner is - niet integer handelde. Door 'minst genomen te impliceren' dat de failliet verklaarde Möllenkamp zijn raadsvrouw stiekem zou betalen. Dat zou een doodzonde zijn, aangezien Van Kampen als toegevoegd advocaat een vergoeding van de staat krijgt voor de verdediging van Möllenkamp. 'Het is pertinent onwaar', zegt Van Kampen, die naast haar werk als advocaat hoogleraar strafrecht in Utrecht is.

De kern van de beschuldigingen tegen Möllenkamp is de ruim 2 miljoen euro aan steekpenningen die hij zou hebben ontvangen. Onder meer van de medeverdachten Henk O., directeur van sloopbedrijf Steenkorrel, en van vastgoedman Arie van E. Zij gaven Möllenkamp een Spaans appartement, auto's en ettelijke tonnen op de rekening. De mannen hebben afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd dat het ging om 'renteloze leningen'. Het was onhandig van hen dat ze niets op papier hadden gezet, maar zo gingen die dingen in de bouwwereld wel vaker, was hun antwoord op vragen van de rechters.

'Leningen'

Van Kampen besteedde aan de kwestie 'leningen' of 'giften' verder nog maar weinig aandacht. Waarschijnlijk omdat het voor omkoping eigenlijk niet veel uitmaakt. Voor dat misdrijf is belangrijker of Möllenkamp zijn zakenpartners bevoordeelde of deed alsof hij ze bevoordeelde. Het OM stelde donderdag dat dat het geval was. Onder meer aan de hand van drie 'leningen' die Henk O. aan Möllenkamp gaf kort nadat hij gunstige contracten met Rochdale had getekend.

Möllenkamp was helemaal niet bij machte bij Rochdale besluiten door te drukken die gunstig waren voor Van E. en O., stelt Van Kampen. Zij hield lange verhandelingen over alle commissarissen, overheden, toezichthouders en accountants die van alle deals op de hoogte waren. 'Er zijn volstrekt logische redenen waarom die deals zijn gegaan zoals ze zijn gegaan.'

Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, arriveert bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

Eis van drie jaar onvoorwaardelijk

Daarna schoof de raadsvrouw stuk voor stuk de verdenkingen terzijde: Van witwassen kan geen sprake zijn aangezien al het geld gewoon open en bloot is overgemaakt. En Möllenkamp heeft de meeste 'leningen' weliswaar voor de fiscus verzwegen, maar niet opzettelijk - 'hij heeft geen verstand van belastingen'.

De eis van drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf vindt Van Kampen 'verbazingwekkend'. Veel te hoog, zeker gezien het feit dat op omkopen destijds een straf van 1 jaar stond. Alle andere verdenkingen, zoals witwassen en belastingfraude, die het logische gevolg zijn van omkoping zouden dan goed zijn voor 2 jaar extra gevangenisstraf.

Volgende week maandag komen de advocaten van de andere verdachten aan het woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden