Advocaat lekt verklaring Van der G.

De raadsman van de nabestaanden van Pim Fortuyn, Theo Hiddema, heeft de verklaring van Volkert van der G. vrijgegeven waarin hij voor het eerst de moord op de LPF-lijsttrekker bekende....

De rechtbank had bepaald dat de familie Fortuyn de bekentenis van Van der G. mocht krijgen op voorwaarde dat deze niet aan derden zou worden gegeven. Hiddema zegt dat hij het processtuk aan Trouw en HP/De Tijd ter publicatie heeft gegeven, omdat hij het niet eens is met het vonnis van de rechtbank.

De rechtbank gelooft dat Van der G. Fortuyn heeft vermoord omdat hij hem een gevaar vond voor kwetsbare groepen in de samenleving. Hiddema meent echter dat Van der G. een 'rigide milieudespoot' is, die niet handelde uit medemenselijkheid. Eerder uitte officier van justitie Koos Plooy ook al zo'n vermoeden.

De advocaat vindt ook dat het gevaar van herhaling wel degelijk bestaat. De rechtbank oordeelde dat de vrees voor recidive zo gering is dat een tijdelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. Officier Plooy had levenslang geëist. Hiddema vindt dat Van der G. die straf ook had moeten krijgen. Door het processtuk te openbaren hoopt hij het hoger beroep te beinvloeden dat begin juli dient.

De advocaten van Van der G., Stijn Franken en Britta Böhler, hebben hun collega inmiddels om opheldering gevraagd. Zij weigeren commentaar te geven op de aantijging dat hun cliënt een motief heeft geconstrueerd.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat onderzoeken of het bezwaar zal maken tegen de openbaarmaking van het processtuk, zegt een woordvoerster. Een van de mogelijkheden is het indienen van een klacht bij de tuchtrechter.

Hiddema stelt evenwel dat zijn handelwijze niet in strijd is met de tuchtrechtspraak. De Raad van Discipline (het tuchtcollege van advocaten) bepaalde onlangs na een klacht dat advocaten in principe derden inzage mogen geven in een strafdossier. Dan moet er wel een verdedigingsbelang zijn en mag er geen opsporingsbelang worden geschaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden